...
Реєструйся

Проведення доплати за роботу на комп’ютері


Гігієнічною класифікацією праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу визначено, що шкідливі умови праці характеризуються наявністю шкідливих виробничих факторів, що перевищують гігієнічні нормативи і здатні чинити несприятливий вплив на організм працюючого та/або його потомство.

Віднесення робіт до категорії із шкідливими умовами праці можливе тільки на підставі результатів атестації робочих місць за умовами праці, Порядок проведення якої затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. № 442.

За умови дотримання Державних санітарних правил і норм роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин (ЕОМ) та Правил охорони праці під час експлуатації робота на персональному комп’ютері не належить до робіт зі шкідливими умовами праці, а тому обов’язкова доплата за таку роботу законодавством не передбачена.

Чинне трудове законодавство, яке передбачає пільги особам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, не встановлює таких пільг для працівників, які працюють за комп’ютерами.

Водночас законодавство не забороняє визначити в колективному договорі роботу за комп’ютером як таку, що характеризується особливими умовами праці, і встановити для працівників додаткові пільги і гарантії, зокрема, особливий порядок оплати праці з повним віднесенням витрат на їх фінансування до валових витрат у встановленому порядку.

Окрім того, слід звернути увагу, що відповідно до п.1 ст. 8 Закону України «Про відпустки» постановою Кабінету Міністрів України № 1290 від 17.11.1997 року затверджено Список виробництв, робіт, професій і посад працівників. Пункт 58 розділу ХХІІ цього Списку передбачає надання працівникам, які працюють на ЕОМ, права на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до 4 календарних днів. При цьому конкретну тривалість додаткової відпустки необхідно визначати в колективному договорі або в інших нормативних документах, погоджених із профспілковим комітетом.

Міністерством соціальної політики України щодо доплати за роботу на персональному комп’ютері в листі від 11.04.2006 року № 85/13/87-06 надано відповідне роз’яснення.

Джерело: dspif.gov.ua

Видання для кадровиків