...
Реєструйся

Прийнято Закон про держслужбу


 Закон набуде чинності 1 травня 2016

10 грудня, Верховна Рада прийняла Закон «Про державну службу» (законопроект № 2490). Після тривалого обговорення за Закон віддав голос 261 депутат.

Закон прийнято в редакції профільного парламентського комітету, з уточненнями, оголошеними з трибуни Альоною Шкрум. Він набуде чинності 1 травня 2016 (замість 1 січня). Ця відстрочка необхідна для прийняття Кабміном більше 30 нормативно-правових актів на його виконання.

Також депутат оголосила поправки, що стосуються призначення керівника апарату ВР та Адміністрації Президента, коштів фонду оплати праці держслужбовців. Так, ці кошти виділятимуться не тільки з держбюджету, а йі з надходжень до бюджету в рамках проектів ЄС від донорських організацій та інших країн.

Поправки, запропоновані депутатами, стосувалися пенсійного забезпечення держслужбовців, що працюють вже тривалий термін, які можуть претендувати на пенсію за чинними для них стандартами; складу дисциплінарних комісій (включення до них представників громадськості та громадських об’єднань); розміру мінімальної зарплати (яка збільшуватиметься поступово – з 1 січня 2017 р.- встановлюється грант у подвійному розмірі мінімальної зарплати); статусу працівників апаратів судів та помічників суддів.

Нагадаємо, вищі органи судової влади зверталися і до комітету, і до спікера зі своїми зауваженнями про неконституційність виключення помічників з держслужбовців та врегулювання зарплат працівників апарату. А. Шкрум пояснила, що Закон чітко розділяє посади патронатної служби від держслужби. За цією концепцією помічники суддів не є держслужбовцями, адже «вони приходять і йдуть з суддею, не призначаються за конкурсом».

Закон визначає принципи, правові та організаційні засади забезпечення громадської, професійної, політично неупередженої, ефективної, орієнтованої на громадян державної служби, яка функціонує в інтересах держави і суспільства, а також порядок реалізації громадянами України права рівного доступу до державної служби, заснованого на їхніх особистих якостях і досягнення.

Державна служба – це публічна, професійна, політично безстороння діяльність щодо практичного виконання завдань і функцій держави, а саме:

1) аналіз державної політики на загальнодержавному, галузевому та регіональному рівнях та підготовка пропозицій щодо її формування, в тому числі розробка і проведення експертизи проектів програм, концепцій, стратегій, проектів законів та інших нормативно-правових актів, проектів міжнародних договорів;

2) забезпечення реалізації державної політики, виконання загальнодержавних, галузевих та регіональних програм, виконання законів та інших нормативно-правових актів;

3) забезпечення надання доступних і якісних адміністративних послуг;

4) здійснення державного нагляду і контролю за дотриманням законодавства;

5) управління державними фінансовими ресурсами, майном і контролю за їх використанням;

6) управління персоналом державних органів;

7) реалізації інших повноважень державного органу, визначених законодавством.

Державний службовець – це громадянин України, який обіймає посаду державної служби в органі державної влади, іншому державному органі, апараті (секретаріаті), отримує заробітну плату за рахунок коштів державного бюджету та здійснює встановлені для цієї посади повноваження, безпосередньо пов’язані з виконанням завдань і функцій такого державного органу, а також дотримується принципів державної служби.

Закон очікують техніко-юридичні правки. Крім того, всі спірні питання (спеціальні пенсії, передбачені перехідними положеннями для вже працюючих держслужбовців; статус працівників аппарта судів), за словами Володимира Гройсмана, обговорюватимуться і додатково врегульовуються протягом 5 місяців до вступу Закону в силу.

Джерело: Сайт “ЮРЛИГА”