...
Реєструйся

Прийнято Закон щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах


Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах»  № 1983-VII від 23.03.2017 (Закон № 1983). Цей нормативно-правовий акт розроблено на виконання завдань щодо покращення корпоративного управління, які передбачені в Коаліційній угоді. Зазначені завдання, зокрема, передбачають необхідність розробки законопроекту щодо створення умов консолідації контролюючим акціонером, якому належить більше ніж 95 % акцій публічних акціонерних товариств, всіх акцій такого товариства шляхом запровадження інституту публічної вимоги мажоритарія до продажу йому акцій міноритаріїв.

Крім того, документом направлений на імплементацію Директиви 2004/25/ЄС Європейського Парламенту та Ради щодо пропозицій про поглинання в рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

До того ж Законом № 1983 передбачено: удосконалення механізму придбання акцій приватного акціонерного товариства за наслідками придбання контрольного пакета акцій; запровадження механізму придбання акцій публічного акціонерного товариства за наслідками придбання контрольного пакета акцій та значного контрольного пакета акцій; запровадження механізму обов’язкового продажу акцій акціонерами на вимогу акціонера — власника 95 і більше відсотків акцій товариства; запровадження механізму обов’язкового придбання власником, який володіє пакетом у розмірі 95 і більше відсотків простих акцій товариства, на вимогу акціонерів товариства належних їм акцій.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика»