...
Реєструйся

Письмовий трудовий договір стане основою трудових відносин


За законопроектом про працю, усі умови можна буде прописати в трудовому договорі та просто всім виконувати те, про що домовились

Урядовий законопроект про працю має на меті організувати для людей всі умови для офіційного працевлаштування та підвищення рівня зарплат в країні. Про це вказав Милованов у своєму пості у Facebook.

«Ми пропонуємо правила, які мають бути однаковими для всіх. Бо вже 28 років українці грають «за правилами», які застарілі і не відповідають сучасності. Люди скаржаться, що роботодавці їх обдурюють при прийомі на роботу, а роботодавці, в свою чергу, скаржаться на працівників – які не виконують домовленостей, та інколи лякають захистом профспілок та затяжними судовими процесами. Чому? Тому що багато домовленостей і практик, що сьогодні використовуються, не є легальними згідно з застарілим законодавством. Тепер усі умови можна буде прописати в трудовому договорі та просто всім виконувати те, про що домовились», — зазначив він.

Що ж передбачає законопроект?

Трудовий договір — це угода між працівником і роботодавцем, за якою працівник зобов’язується особисто виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець зобов’язується надати працівникові роботу за цією угодою, своєчасно та у повному обсязі виплачувати заробітну плату і забезпечувати належні умови праці.

Працівник може укладати трудові договори з одним або одночасно з декількома роботодавцям. Тобто, як і раніше, мається на увазі, що працівник може працювати як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Зверніть увагу! Законопроект передбачає, що примірні форми трудового договору затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері праці (ч. 4 ст. 15). Аналогічно затверджується і примірна форма додаткової угоди про внесення змін та (або) доповнень до трудового договору (ч. 5 ст. 28).

Тобто жорсткої форми трудового договору не буде. І це зрозуміло, адже кожен випадок працевлаштування матиме свої особливості. Але буде запропоновано таку собі «чернетку», яку треба буде використовувати.

Наголосимо ще раз! З моменту набрання чинності новим законом з кожним новоприйнятим працівником треба буде укладати трудовий договір в письмовому або електронному вигляді. Про це ми писали у своїй аналітиці.

Матеріали до теми


Особливості праці неповнолітніх: роз’яснення від інспекції праці
Враховуючи сучасні тенденції, на ринку праці зростає кількість молодих людей, які активно працевлаштовуються для отримання додаткових доходів. Однією з особливостей ...