...
Реєструйся

Рада може повернути виплату лікарняних за всіма місцями роботи


Починаючи із 1 січня 2023 року діє нова редакція Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 1105), яка викладена Законом України від 21 вересня 2022 року № 2620-IX.

Цими змінами запроваджено норми, які звужують зміст та обсяг існуючих прав і свобод — переконують нардепи в Пояснювальній записці до законопроєкту № 9214 від 17 квітня 2023 року.

Соціальне страхування: новації-2023 — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Зокрема, до 1 січня 2023 року:

   1) в абзаці другому пункту першого статті 30 Закону № 1105 було передбачено, що допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) та за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому КМУ.

Однак із 2023 року в абзаці другому пункту першого статті 22 Закону № 1105 передбачено, що допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається лише за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом).

СУМІСНИЦТВО: НОВІТНІ РЕАЛІЇ спецвипуск № 1, 2023 від журналу «КАДРОВИК.UA»

Внаслідок цього, зменшено розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності.

   2) у пункті п’ятому статті 32 Закону № 1105 було передбачено, що страхові виплати здійснюються у разі, якщо звернення за їх призначенням надійшло не пізніше 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, з дня смерті застрахованої особи або члена її сім’ї.

Проте вже з 1 січня 2023 року страхові виплати здійснюються у разі, якщо звернення за їх призначенням надійшло не пізніше шести календарних місяців з дня відновлення працездатності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, з дня смерті застрахованої особи або члена її сім’ї.

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»
Формат: відеоуроки • Для довідок: 0 (800) 219-977

Саме тому внесений законопроєкт передбачає підвищення розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності, а також уточнення норм щодо лікування, санаторно-курортного лікування, забезпечення засобами реабілітації, виплату грошових компенсацій на різні потреби потерпілим на виробництві, більш чітке визначення розмірів страхових виплат, пільг на проїзд до місця лікування та інші.

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Передплата

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...