...
Реєструйся

Робота в спеку: яких заходів безпеки варто дотримуватися


Для зменшення впливу підвищеної температури повітря на своїх працівників роботодавцям необхідно організувати оптимальний режим праці й відпочинку, а також ужити певних заходів безпеки, щоб люди не зазнали перегріву в спекотні дні.

Оптимальні й граничні показники мікроклімату є різними для різних категорій робіт за показниками важкості, але верхня межа температури на постійних робочих місцях — +28 ºС.

Серед засобів і заходів із нормалізації мікрокліматичних умов виділимо такі:

  • влаштування жалюзі або світловідбивальних плівок на засклених поверхнях;
  • максимальне використання природної вентиляції;
  • встановлення систем кондиціювання;
  • використання спеціального одягу й засобів захисту.

Під час робіт на відкритих майданчиках слід організувати раціональні режими праці й відпочинку. Сумарна тривалість робіт за температури повітря понад +28 ºС не повинна перевищувати 4 –5 годин за зміну. Іноді навіть необхідно змінити розпорядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час.

Замовляйте унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» «Робочий час і його організація для різних категорій працівників. Спецвипуск № 4′ 2019».

Регламентовані перерви мають тривати не менше ніж 10 % робочого часу на кожні 2 ºС перевищення. Але необхідно враховувати, що під час таких перерв працівники повинні перебувати в приміщеннях із різницею температур повітря не більше ніж 5 ºС та не нижче ніж +25 ºС (особливу увагу на це слід звернути працівникам, у приміщеннях яких встановлені кондиціонери, адже різкі перепади температур значно підвищують ризик серцевих нападів).

Під час робіт на відкритих місцевостях і температурі зовнішнього повітря +35 °C і вище тривалість періодів безпечної роботи повинна становити 15 –20 хвилин із наступною тривалістю відпочинку не менше ніж 10 хвилин в охолоджуваних приміщеннях. Водночас сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну для осіб, які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання, не має перевищувати 4 –5 годин. Для осіб без такого спеціального одягу — 1,5–2 годин.

Робота, коли температура зовнішнього повітря перевищує +37 °C за показниками мікроклімату, є небезпечною (екстремальною). У разі такої температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Роботодавцям слід змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий і вечірній час.

Щоб уникнути зневоднення організму, необхідно дотримуватися правильного питного режиму. Фахівці рекомендують пити мінеральну лужну воду, соки, вітамінізовані напої замість звичайної питної води. Вживати їх слід часто й у невеликих кількостях. За температури повітря понад +30 °C і під час виконання фізичних робіт потрібно випивати не менше ніж 0,5 л рідини на годину.

Не можна виконувати роботи на висоті у відкритих місцях, якщо швидкість вітру 10 метрів за секунду й більше, а температура повітря вища ніж +35 °С. Невідкладні роботи на висоті у складніших погодних умовах (за інших температур) виконуються за рішенням роботодавця. Водночас у Проєкті виконання робіт слід передбачити додаткові заходи безпеки, що відповідають цим умовам.

Джерело: Головне управління Держпраці у Запорізькій області

Вебінар «Відпустки та робочий час працівників різних категорій підприємств»

Матеріали до теми