...
Реєструйся

Роботодавці не можуть відмовляти у відпустці батькам абітурієнтів


Батьки абітурієнтів на період вступу дитини до навчального закладу можуть взяти щорічну відпустку або додаткову відпустку без збереження зарплати.

Батьки абітурієнтів мають законне право взяти відпустку влітку: відмова роботодавця у цьому випадку є порушенням.

Працівникам, діти яких у віці до 18 років вступають до навчальних закладів, розташованих в іншій місцевості, за їхнім бажанням надається щорічна відпустка або її частина для супроводження дитини до місця розташування навчального закладу та у зворотному напрямі. Така відпустка надається тривалістю не менш як 12 календарних днів. За наявності двох і більше дітей зазначеного віку щорічна відпустка надається окремо для супроводження кожної дитини (ч. 8 ст. 10 Закону України “Про відпустки” від 15.11.1996 № 504/96-ВР, далі – Закон № 504).

Окрім того, передбачена можливість працівникам, діти яких у віці до 18 років вступають до навчальних закладів, розташованих в іншій місцевості, отримати відпустку без збереження заробітної плати (за наявності двох і більше дітей зазначеного віку відпустка без збереження заробітної плати надається окремо для супроводження кожної дитини). Відпустка надається тривалістю 12 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місцезнаходження навчального закладу та у зворотному напрямі (п. 17 ч. 1 ст. 25 Закона № 504).

Відповідні роз’яснення надало Управління Держпраці у Рівненській області та водночас зробило важливі застереження:

– навіть коли працівник, чия дитина вступає до навчального закладу, не “заробив” на відпустку , він все одно має право її взяти: це може бути як оплачувана відпустка, так і додаткова відпустка без збереження зарплати;

– форма навчання (денна, заочна, вечірня), на яку вступає дитина, для надання відпустки не має значення.

Джерело: ligazakon.net

Видання для кадровиків Журнали реєстрації