...
Реєструйся

Роботодавець зобов’язаний інформувати працівника про розмір зарплатні та її складові


Головне управління Держпраці у Львівській області наголошує  на тому, що роботодавець повинен при кожній виплаті заробітної плати ознайомлювати працівника з усіма нарахуваннями та відрахуваннями, які йому проводяться.

На адресу ГУ Держпраці у Львівській області надходять  звернення від мешканців Львівщини  з проханням перевірити правильність нарахування заробітної плати та з’ясувати  з яких складових формується їх зарплатня та скільки відсотків йде на податки.  Також громадяни  намагаються вияснити чи роботодавець дотримується усіх мінімальних  державних гарантій в оплаті праці та чи проводить усі передбачені законодавством доплати.

Така ситуація складається  у зв’язку з тим, що роботодавці не надають працівникам   необхідну інформацію  щодо коштів, які їм належать.

Втім,  хочемо наголосити, що  саме обов’язком керівника, а не  його правом,  є інформувати працівників про  розмір нарахованої  їм заробітної плати.

Отже, у  ст. 110 Кодексу законів про працю України зазначено, що при кожнiй виплатi заробiтної плати власник або уповноважений ним орган повинен повiдомити працiвника про  загальну суму заробiтної плати з розшифровкою за видами виплат;  розмiри i пiдстави відрахувань та утримань iз заробiтної плати, а також суму заробiтної плати, що належить до виплати.

Водночас у  ст. 116 КЗпП зазначено, що про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Окрім цього, у Конвенції про захист заробітної плати, яку ухвалила Міжнародна організація праці, зазначено, що якщо є потреба,  то має бути вжито ефективних заходів,  щоб у зручний і легко зрозумілий спосіб інформувати працівників про  умови  нарахування  належної  їм  заробітної плати до того,  як  вони  стануть  на  роботу,  і  щоразу,  коли  ці  умови  змінюватимуться.

Звертаємо увагу роботодавців, що звернення з питань заробітної плати є підставою для проведення позапланової перевірки.

Джерело: lviv.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків