...
Реєструйся

Роз’яснення для громад: що робити, якщо староста тимчасово не може виконувати посадові обов’язки


Посада старости в територіальній громаді передбачає складну процедуру погодження кандидатури та затвердження на посаду, чітко визначену систему його підконтрольності та підзвітності та перелік його основних повноважень визначений безпосередньо Законом України від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон №280).

Водночас на старосту, які і на інших посадових осіб місцевого самоврядування, згідно частини третьої статті 7 Закону України від 7 червня 2001 року № 2493-ІІІ «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі — Закон № 2493), поширюється дія законодавства України про працю, з урахуванням особливостей, передбачених Законом № 2493. Староста, як працівник органу місцевого самоврядування, має право на соціальні гарантії, передбачені законодавством про працю (відпустка, допомога за державним соціальним страхуванням тощо).

Виконання обов’язків за вакантною посадою керівника – читайте у журналі «КАДРОВИК.UA»

Що ж робити, якщо староста перебуває у відпустці, на «лікарняному», у відрядженні чи з інших причин відсутній на роботі та не може протягом певного періоду часу здійснювати свої повноваження та виконувати посадові обов’язки?

Закон № 2493 не передбачає механізму заміщення виборної посадової особи місцевого самоврядування іншою особою (як виборною посадовою особою, так і «звичайною» посадовою особою місцевого самоврядування) чи механізму тимчасового покладення повноважень старости на інших працівників органу місцевого самоврядування.

Кадроконспект «Тимчасове заступництво (заміщення)» дивіться у журналі «КАДРОВИК.UA»

Проте тривала відсутність старости на роботі може негативно вплинути на рівень надання передбачених законодавством послуг жителям відповідного старостинського округу чи взагалі — позбавити жителів цього старостинського округу певного виду послуг через відсутність старости.

Яким же чином можливо виправити ситуацію та забезпечити отримання жителями старостинського округу необхідних послуг? Єдиним виходом з такої ситуації є покладення виконання окремих функцій, які здійснював відсутній староста, на інших посадових осіб місцевого самоврядування (зверніть увагу — саме посадових осіб місцевого самоврядування, не службовців чи інших працівників органу місцевого самоврядування).

Виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника за вищим розрядом – читайте у журналі «КАДРОВИК.UA»

Варто зауважити, що окремі функції старости не можна плутати з представницькими повноваженнями старости, які визначені у частині п’ятій статті 54-1 Закону № 280, адже ними наділений саме староста, кандидатуру якого погоджено жителями відповідного старостинського округу та затверджено на посаду старости рішенням відповідної ради. Покласти на інших посадових осіб місцевого самоврядування можна, до прикладу, видання довідок жителям старостинського округу, за потреби встановивши такій особі графік виконання такого додаткового навантаження та вирішивши питання доплати за таку роботу у розпорядженні сільського, селищного, міського голови (у військових адміністраціях населених пунктів, начальники яких здійснюють згідно з частиною другою статті 10 Закону України від 12 травня 2015 року № 389-VІІІ «Про правовий режим воєнного стану» повноваження сільської, селищної, міської ради, її виконавчого комітету, сільського, селищного, міського голови — розпорядження начальника відповідної військової адміністрації).

Замовляйте РОЗРОБЛЕННЯ КАДРОВИХ ДОКУМЕНТІВ
Експерти КАДРОВИК.UA допоможуть у складанні й упровадженні бланків кадровика, реєстраційних форм, шаблонів документів

Зауважте, що покладення окремих функцій старости на інших осіб можливе лише у разі його відсутності протягом незначного періоду часу (лікарняний, відпустка, відрядження тощо) як тимчасовий захід. У разі звільнення старости з посади варто одразу розпочинати пошук кандидатури нового старости та здійснити затвердження старости за процедурою, передбаченою законом – за пропозицією сільського, селищного, міського голови рішенням відповідної ради за результатами громадського обговорення (у військових адміністраціях населених пунктів, начальники яких здійснюють згідно з частиною другою статті 10 Закону України від 12 травня 2015 року № 389-VІІІ «Про правовий режим воєнного стану» повноваження сільської, селищної, міської ради, її виконавчого комітету, сільського, селищного, міського голови – розпорядження начальника відповідної військової адміністрації). 

Джерело: БУХГАЛТЕР

Онлайн-курс «ОСНОВИ КАДРОВОЇ СПРАВИ: максимально просто»

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...