...
Реєструйся

Розмір відповідальності за порушення трудового законодавства буде зменшено


3 жовтня 2019 року Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України)» (реєстр. № 1233 від 02.09.2019).

Законопроектом пропонується внести до статті 265 Кодексу законів про України зміни (далі — КЗпП), якими зменшити розмір відповідальності за порушення трудового законодавства: застосовувати письмове попередження замість накладення штрафу до роботодавців, які вперше допустили працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформили працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий день або виплатили заробітну плату без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків тощо.

Якщо ж таке порушення буде вчинено повторно протягом 365 днів з дати винесення письмового попередження, то до такого роботодавця застосовуватиметься штраф у чотирьохкратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Також пропонується суттєво зменшити розмір штрафів для роботодавців за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Зокрема, максимальний розмір штрафу встановлюватиметься у восьмикратному розмірі мінімальної заробітної плати, визначеної законом на момент виявлення порушення, на відмінну від чинного — 100-кратного.

А за порушення інших вимог трудового законодавства юридичними та фізичними особами — підприємцями, які використовують найману працю, запровадити виключно письмове попередження, а у разі неодноразового та/або повторного порушення цих норм — накладення штрафу у розмірі мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення.

Також зменшується розмір штрафу за недопуск до перевірки з питань допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення його на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, або виплати заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків.

Так, розмір такого штрафу пропонується встановити у восьмикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.
За усі інші порушення вимог трудового законодавства до роботодавців застосовуватиметься письмове попередження. Якщо протягом останніх 12 календарних місяців з дати виявлення правопорушення таке порушення буде вчинено повторно, то до роботодавця застосовуватиметься штраф у розмірі мінімальної заробітної плати.