...
Реєструйся

Розміри і строки виплати заробітної плати за першу половину місяця для працівників, які проходять військову службу


Мінекономіки пояснило роботодавцям строки та суми заробітної плати за першу половину місяця для працівників, за якими зберігають середній заробіток на період контракту на військову службу.

Такі роботодавці повинні керуватися частиною третьою статті 119 Кодексу законів про працю України. Вона вимагає за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігати місце роботи, посаду і середній заробіток.

Міністерство переконує, що при виплаті зарплати таким працівникам треба керуватися загальними нормами із статті 24 Закону України «Про оплату праці» від від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР.

Тому середню зарплату працівникам, які проходять військову службу за контрактом, виплачують у строки, встановлені колдоговором або нормативним актом роботодавця, не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюють виплату.

Розмір зарплати має визначатися на підставі табеля обліку використання робочого часу, який заповнюють за звітний місяць (з 1 по 15 число), виходячи з розміру середньоденної зарплати, обчисленої на підставі Порядку обчислення середньої заробітної плати,  затвердженого постановою КМУ від 08 лютого 1995 року № 100.

Джерело: buh.ligazakon.net