...
Реєструйся

Розширення професійних прав адвокатів та закріплення додаткових гарантій адвокатської діяльності


Зареєстровано законопроект «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» № 9055 (далі — законопроект № 9055), який передбачає розширення професійних прав адвокатів, що забезпечить реальну, а не декларативну змагальність сторін у судовому процесі.

У законопроекті № 9055 пропонується закріпити за адвокатами такі професійні права додатково до наданих чинним законодавством:

  • — участь у будь-яких слідчих або процесуальних діях, у яких має право брати участь клієнт;
  • — безперешкодний доступ до приміщень судів у робочий час та у час проведення судового засідання у справі, в якій бере участь клієнт адвоката, а також до приміщень судів, органів прокуратури, поліції, Міністерства внутрішніх справ України, правоохоронних органів, установ для попереднього ув’язнення та виконання покарань, органів державної влади у будь-який час, якщо в цих приміщеннях перебуває клієнт;
  • — ідентифікований доступ до всіх державних реєстрів, у тому числі Єдиного реєстру досудового розслідування, Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень та автоматизованої системи документообігу суду;
  • — не розкривати адвокатську таємницю навіть за наявності дозволу клієнта;
  • — використання не заборонених технічних засобів без будь-якого дозволу посадових осіб або суду.

Законопроект № 9055 закріплює також додаткові гарантії адвокатської діяльності, а саме:

  • — слідчі дії, у т. ч. негласні, щодо адвоката можуть здійснюватися лише в межах кримінального провадження, в якому адвокату вручено підозру у вчиненні злочину, і виключно на підставі ухвали слідчого судді апеляційного суду;
  • — недопустимість доказів, пов’язаних із дорученням клієнта;
  • — заборона огляду та обшуку у зв’язку із адвокатською діяльністю;
  • — заборона збору інформації про спілкування між адвокатом (помічником адвоката) і клієнтом, адвокатом і помічником адвоката;
  • — забезпечення безпеки під час здійснення адвокатської діяльності.

У законопроекті чітко визначена структура органів адвокатського самоврядування, які діють на національному та регіональному рівнях, а також організаційні форми адвокатського самоврядування.

Так, законопроект передбачає, що адвокатське самоврядування здійснюється через Національну асоціацію адвокатів України та регіональні палати адвокатів (Автономної Республіки Крим, області, м. Києва, м. Севастополя).

Національна асоціація адвокатів України діє через національні органи адвокатського самоврядування (з’їзд адвокатів України, Рада адвокатів України, Вища кваліфікаційна комісія адвокатури, Вища дисциплінарна комісія адвокатури, Вища ревізійна комісія адвокатури), а регіональна палата адвокатів — через регіональні органи адвокатського самоврядування (конференція адвокатів регіону, рада адвокатів регіону, кваліфікаційна комісія адвокатів регіону, дисциплінарна комісія адвокатів регіону, ревізійна комісія адвокатів регіону).

Тільки Національна асоціація адвокатів України та регіональна палата адвокатів матимуть статус юридичної особи. Національні та регіональні органи адвокатського самоврядування не матимуть такого статусу.

Законопроектом № 9055 передбачено утворення замість Вищої кваліфікаційно- дисциплінарної комісії адвокатури двох органів:

  • Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури;
  • Вищої дисциплінарної комісії адвокатури, що обумовлено необхідністю розмежування кваліфікаційної та дисциплінарної функцій, а також забезпечення незалежності органу, який здійснює розгляд дисциплінарних питань.

Законопроект передбачає децентралізацію повноважень органів адвокатського самоврядування (надання можливості адвокатам регіонів самостійно вирішувати питання регіонального значення через регіональні органи адвокатського самоврядування) та забезпечення ротації в системі органів адвокатського самоврядування (обмеження строку перебування на посадах у органах адвокатського самоврядування — три роки по два строки), що є важливою новацією зважаючи на те, що Україна йде шляхом децентралізації та передання повноважень і бюджетів на місця.

До того ж законопроектом передбачено спрощення участі адвокатів у самоврядуванні — скасування зборів адвокатів (всі адвокати регіону матимуть право на безпосередню участь у конференції адвокатів регіону).

Удосконалено також порядок скликання та проведення з’їзду адвокатів України та конференції адвокатів регіону. Так, законопроектом передбачено, що місце, дата, час та порядок денний з’їзду або конференції, а також матеріали, які необхідні для ухвалення рішень з питань порядку денного, публікуються на веб-сайті Національної асоціації адвокатів України та/або регіональної палати адвокатів.

Порядок денний визначається тим органом або групою адвокатів, які скликають з’їзд або конференцію. Передбачена можливість доповнення порядку денного з’їзду або конференції до дня їх проведення.

Джерело: www.ligazakon.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації