...
Реєструйся

Що робити працівнику, який хоче звільнитися, але його трудова в прокуратурі


Мінсоцполітики України роз’яснило, як роботодавцю, на якого відкрито кримінальну справу, повернути вилучені прокуратурою трудові книжки для подальшого звільнення працівників

У випадку порушення кримінального провадження за фактом вчинення роботодавцем кримінального правопорушення органи прокуратури вправі вилучити трудові книжки його працівників, у якості речових доказів, і зобов’язані зберігати їх у придатному стані протягом усього часу кримінального провадження.

 Аби звільнитися за таких обставин, після здійснення кримінально-процесуальних дій працівнику необхідно особисто або через керівника підприємства звернутися до прокуратури з клопотанням про повернення оригіналу трудової книжки. Згідно з ч. 1 ст. 159 Кримінально-процесуального кодексу України слідчий, прокурор чи суд на підставі ухвали вправі видати копію документа, за необхідності — його оригінал, долучивши замість нього до кримінального провадження завірену копію.

У разі відмови органу прокуратури надати трудову — питання її повернення вирішується у судовому порядку відповідно до ст. 55 Конституції України.

Лист Мінсоцполітики України «Про повернення документів після здійснення кримінально-процесуальних дій з метою подальшого звільнення працівника» від 04.06.15 р. № 278/06/187-15