...
Реєструйся

Що робити якщо працівники відмовилися писати заяву на відпуску за власний рахунок на період карантину?


Запитання: ресторан зачинений у зв’язку з карантином і не веде жодної трудової діяльності. Більшість працівників відмовилися писати заяву на відпуску без збереження зарплати рахунок на період карантину (взагалі ніяку). Як оформити їх відсутність або як переконати їх написати заяви, щоб мати змогу видати наказ. Що потрібно вказати в табелі: НЗ? Адже тоді це означає прогул.

Роз’яснення:Оскільки відпустка без збереження заробітної плати надається виключно за бажанням працівника, то примушувати або витребувати від працівників заяви про надання такої відпустки роботодавець не має права. Оскільки ця відпустка надається за бажанням працівника. Щодо надання щорічної відпуски, то якщо така відпустка надається за графіком відпустки, і тільки за погодженням між працівником і роботодавцем, може бути надана поза графіком.

Що стосується переконання працівників, то таке переконання може бути тільки на особистих взаємовідносинах і роз’ясненнях, оскільки це стосується заробітної плати працівників. Можна досягнути компромісу наданням щорічних відпусток та відпусток без збереження заробітної плати на частини періоду карантину.

Щодо прогулу, закриття закладу обумовлено введенням карантину, і невихід у зв’язку з цим працівників на роботу не може бути розцінено як прогул. У разі закриття закладу у зв’язку з неможливістю здійснення його діяльності заклад фактично припинив діяльність і працівникам має бути оголошений простій або заклад може бути перепрофільований.