...
Реєструйся

Що зміниться на ринку праці після створення Нацагентства зайнятості?


На початку жовтня законопроект внесуть до ВР, а з 2016 року має запрацювати Національне агентство зайнятості

Міністр соціальної політики України Павло Розенко доручив протягом 10 днів завершити роботу над законопроектом про створення Національного агентства зайнятості.

«Реформа служби зайнятості має бути здійснена зараз і негайно. Ресурс довіри до тієї моделі служби, яка існує, вже вичерпаний. Доручаю протягом 10 днів завершити роботу над законопроектом. На початку жовтня законопроект має бути внесений до Верховної Ради України, а з 1 січня 2016 року має запрацювати Національне агентство зайнятості», — сказав він, звернувшись також до соціальних партнерів — профспілок і роботодавців — із закликом не стояти осторонь цього процесу, а активно включитися в обговорення і доопрацювання законопроекту.

Міністр наголосив, що мета реформи Держслужби зайнятості — не просто зміна вивіски і керівництва, а структурна і якісна перебудова роботи на ринку праці в Україні. Відповідні зміни будуть ґрунтуватися на досвіді реформування агентств зайнятості Німеччини, Франції, Австрії і Литви.

Акцент у практичній роботі Агентства робитиметься на активному посередництві і регулюванні ринку праці за допомогою новітніх інформаційних технологій. Буде сформовано єдину електронну базу вакансій.

«Зміняться підходи у роботі з зареєстрованими безробітними, —- наголосив Павло Розенко. — Посилюється страховий принцип виплати допомоги по безробіттю. Активніше підтримуватимуться підприємницькі ініціативи зареєстрованих безробітних. Зокрема, для нас принципове питання — посилення ролі громадських робіт. Безробітні повинні чітко розуміти, що пошук роботи має бути активним. Відмова від участі в громадських роботах може стати підставою для відмови у виплаті допомоги по безробіттю».

Агенція розширюватиме можливості працевлаштування громадян, застосовуватиме нові механізми підтримки молоді віком до 24 років (залучення випускників до роботи на умовах стажування за взірцями Німеччини і Румунії), сприятиме збереженню зайнятості людей, старших за 45 років. Активніше вирішуватимуться питання зайнятості членів особистих селянських господарств, учасників антитерористичної операції, внутрішньо переміщених осіб та інших категорій.

До функцій Національного агентства зайнятості буде також віднесено моніторинг випадків дискримінаційних обмежень, що містяться в оприлюднених вакансіях, з подачею цієї інформації до Державної служби з питань праці для відповідного реагування.

Окрім того, Мінсоцполітики і створюване Нацагентство зайнятості отримають функції прогнозування ситуації на ринку зайнятості, зокрема щомісячне публічне представлення оцінки ситуації на цьому ринку.

«І ще одне принципове питання – це аутсорсинг послуг. На кошти, які збирає фонд соціального страхування, зможуть претендувати і приватні компанії з працевлаштування. Кошти будуть отримувати ті, хто якісніше буде шукати роботу для людей», – розповів очільник Мінсоцполітики.

Мінсоцполітики