...
Реєструйся

Щодо інституту освітнього омбудсмена


Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання освітнього омбудсмена» від 6 червня 2018 року № 491 затверджено такі документи:

• Положення про освітнього омбудсмена;
• Порядок та умови звернення до освітнього омбудсмена.

Відповідно до наказу в 2019 році буде запроваджено інститут освітнього омбудсмена, спрямований на захист прав здобувачів освіти, педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників.

Освітній омбудсмен є посадовою особою, на яку Кабінетом Міністрів України покладається виконання завдань із захисту прав у сфері освіти.

Освітній омбудсмен призначається на посаду та звільняється з посади Кабінетом Міністрів України за поданням Міністра освіти і науки строком на п’ять років без права повторного призначення.

Освітнім омбудсменом може бути особа, яка є громадянином України, проживає в Україні останні п’ять років, має вищу освіту, досвід роботи у сфері освіти або науки не менше п’яти років, вільно володіє державною мовою.

Не може бути освітнім омбудсменом особа, яка має судимість, обмежена у дієздатності або визнана недієздатною за рішенням суду.

Освітній омбудсмен не має права суміщати свою посаду з будь-якою посадою в органі державної влади або органі місцевого самоврядування, із статусом народного депутата України, депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради, з підприємницькою діяльністю, обіймати будь-яку іншу оплачувану посаду, виконувати будь-яку іншу оплачувану роботу або отримувати іншу заробітну плату (за винятком провадження викладацької, наукової чи творчої діяльності та отримання винагороди за неї), а також входити до складу керівного органу чи наглядової ради юридичної особи, що має на меті одержання прибутку.

Освітній омбудсмен не може брати участі в будь-якій політичній діяльності.

Освітній омбудсмен відповідно до покладених на нього завдань має право, зокрема розглядати скарги та перевіряти факти, викладені у скаргах, поданих здобувачами освіти, їх батьками, законними представниками, а також педагогічними, науково-педагогічними і науковими працівниками;

До освітнього омбудсмена із скаргами про порушення прав у сфері освіти мають право звернутися здобувачі освіти, їх батьки, законні представники, педагогічні, науково-педагогічні і наукові працівники (далі — заявник).

Заявник може подати скаргу особисто, а також через уповноважену особу, якщо повноваження зазначеної особи оформлені відповідно до законодавства.

Скарга подається протягом року після виявлення порушення прав.

До скарги можуть додаватися копії документів, завірені в установленому порядку, які підтверджують інформацію, зазначену у скарзі.

Скаргу може бути подано окремою особою (індивідуальна скарга) або групою осіб (колективна скарга).

Реєстрація скарги покладається на Службу освітнього омбудсмена (далі — Служба).

Скарга подається заявником освітньому омбудсмену в письмовій (електронній) формі.

Скарга надсилається у письмовій формі на адресу Служби поштою або подається особисто, а в електронній формі — на електронну адресу Служби з використанням засобів електронного зв’язку.

У скарзі, крім вимог про поновлення порушених прав і захист законних інтересів, також зазначаються прізвище, ім’я та по батькові заявника, місце його проживання. Скарга повинна бути підписана заявником із зазначенням дати.

У разі коли заявник не зазначає у скарзі свого прізвища, імені, по батькові, місця проживання або не надає інших відомостей, необхідних для прийняття обґрунтованого рішення, скарга реєструється як анонімна та залишається без розгляду. Скарга, оформлена без дотримання таких вимог, повертається заявнику з відповідним обґрунтуванням протягом 10 робочих днів з дня її надходження.

Повторні скарги до освітнього омбудсмена від одного і того самого заявника, з одного і того самого питання не розглядаються.

Джерело: www.ligazakon.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу
Сплата єдиного внеску — це не лише обов’язок платників перед державою, а й захищені соціальні гарантії для кожного. Тож, ненадходження ...