...
Реєструйся

Щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на суми компенсації за несвоєчасну виплату заробітної плати звільненим особам


ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 07.09.2011 р. N 18794/03-30

Пенсійний фонд України розглянув лист щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на суми компенсації за несвоєчасну виплату заробітної плати звільненим особам і повідомляє.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 7 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (далі – Закон) базою для нарахування єдиного внеску для підприємств, установ та організацій, інших юридичних осіб, утворених відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами, є суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України “Про оплату праці”, та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Відповідно до п. 2.2.8 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. N 5 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 р. N 114/8713 суми компенсації працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати належать до фонду оплати праці у складі додаткової заробітної плати.

Згідно з абзацом другим частини другої статті 7 Закону для осіб, які працюють у сільському господарстві, зайняті на сезонних роботах, виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, творчих працівників (архітекторів, художників, артистів, музикантів, композиторів, критиків, мистецтвознавців, письменників, кінематографістів) та інших осіб, які отримують заробітну плату (дохід) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, єдиний внесок нараховується на суму, що визначається шляхом ділення заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована.

Зазначений порядок нарахування внеску поширюється також на осіб, яким після звільнення з роботи нараховано заробітну плату (дохід) за відпрацьований час або згідно з рішенням суду – середню заробітну плату за вимушений прогул.

Закон України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” набрав чинності з 01.01.2011 р. Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Таким чином, якщо суми компенсації працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати нараховуються звільненим особам за періоди до 01.01.2011 р., тобто до дня набрання чинності Законом, єдиний внесок у такому випадку не нараховується.

У випадку нарахування звільненим особам сум компенсації працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати за періоди, починаючи з 01.01.2011 р., єдиний внесок розраховується з урахуванням положень частини другої статті 7 Закону.

 

Директор департаменту
надходження доходів

В. Литвиненко

Матеріали до теми


Вже з наступного місяця військових строкової служби звільнятимуть у запас
Президент Володимир Зеленський підписав Указ від 07 березня 2024 року № 149/2024 про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби. ...
У законопроєкті про мобілізацію для зручності військовозобов’язаних пропонуються три способи передавання інформації в ТЦК
Парламентський Комітет з питань нацбезпеки, оборони та розвідки продовжує роботу над законопроєктом щодо мобілізації та демобілізації і вважає, що громадяни ...
Держкіно: затверджено критерії важливих підприємств у сфері кінематографії для бронювання працівників
Державне агентство України з питань кіно наказом від 27 лютого 2024 року № 42 затвердило Критерії визначення підприємств, установ та ...