...
Реєструйся

Щодо оплати часу щорічної відпустки у разі переведення працівника на інше підприємство


Наближення сезону відпусток тягне за собою збільшення кількості звернень до спеціалістів Управління Держпраці у Полтавській області із проханням роз’яснити питання оплати часу щорічної відпустки, зокрема, у разі переведення працівника на інше підприємство. 

Відповідно до вимог статті 24 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи. При цьому, у разі переведення працівника на роботу на інше підприємство грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток за його бажанням повинна бути перерахована на рахунок підприємства, на яке перейшов працівник. 

В пункті 8 частини 7 статті 10 Закону № 504 передбачено, що працівникам, які не використали за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку і не одержали за неї грошової компенсації, надаються на їхнє бажання щорічні відпустки повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на даному підприємстві. 

Згідно з умовами частини 3 статті 9 Закону № 504, якщо працівник, переведений на роботу на інше підприємство, повністю або частково не використав щорічні основну та додаткові відпустки і не одержав за них грошову компенсацію, то до стажу роботи, що дає право на щорічні основну та додаткові відпустки, зараховується час, за який він не використав ці відпустки за попереднім місцем роботи. 

У разі якщо працівник не одержав грошової компенсації за не використані ним дні щорічних відпусток на попередньому місці роботи і при цьому кошти за невикористані дні відпустки за його заявою були перераховані на нове місце роботи, то стаж роботи, що дає право на щорічну відпустку, має обчислюватися з дати відліку стажу роботи, що давав право на щорічну відпустку на попередньому місці роботи. Тобто нарахована за попереднім місцем роботи компенсація за невикористані дні щорічних відпусток і перерахована на рахунок підприємства, на яке перейшов працівник, не виплачується. 

Якщо працівником відпрацьовано менш як 12 календарних місяців, то обчислення середньої заробітної плати проводиться виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення до першого числа місяця, в якому надається відпустка. 

Якщо у працівника відсутній розрахунковий період (з першого числа місяця після оформлення до першого числа місяця, в якому надається відпустка), розрахунки проводяться з урахуванням останнього абзацу пункту 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100 (далі — Порядок), а саме: виходячи з установленого йому в трудовому договорі посадового окладу. 

Відповідно до пункту 3 Порядку час обчислення середньої заробітної плати для оплати часу всіх видів відпусток включаються: основна заробітна плата; доплати і надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час; суміщення професій і посад; розширення зон обслуговування або виконання підвищених обсягів робіт робітниками-почасовиками; високі досягнення в праці (високу професійну майстерність); умови праці; інтенсивність праці; керівництво бригадою, вислугу років та інші); виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії; винагорода за підсумками річної роботи  та вислугу років, а також виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження тощо), та допомога у зв’язку з  тимчасовою  непрацездатністю. 

Виплати, які не враховуються для обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, визначені пунктом 4 Порядку. 

Нарахування виплат для оплати часу відпусток провадиться відповідно до пункту 7 Порядку діленням сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду, зменшену на кількість святкових і неробочих днів, установлених законодавством (ст. 73 КЗпП). Одержаний результат множать на число календарних днів відпустки. 

Враховуючи вище викладене, якщо працівник перейшов на інше підприємство за переведенням і на це підприємство перераховано компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки, середня заробітна плата для оплати часу щорічної відпустки обчислюється відповідно до названих норм Порядку, але під час виплати середньої заробітної плати за час щорічної відпустки враховується сума перерахованої на нове підприємство компенсації за невикористані дні щорічної відпустки.