...
Реєструйся

Щодо оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам-донорам


Основні права та обов’язки донорів і питання їх соціального захисту викладено в Законі України «Про донорство крові та її компонентів» від 23 червня 1995 р. № 239/95-ВР (далі – Закон № 239).

Відповідно до ст. 2 Закону № 239, донорство крові та її компонентів – це добровільний акт волевиявлення людини, що полягає у даванні крові або її компонентів для подальшого безпосереднього використання їх для лікування, виготовлення відповідних лікарських препаратів або використання у наукових дослідженнях.

Донором може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який пройшов відповідне медичне обстеження і в якого немає протипоказань.

При захворюванні застрахованої особи-донора у страхувальника може виникати питання щодо розміру оплати листка непрацездатності та заповнення зворотнього його боку.

Згідно ст. 10 Закону № 239, донорам, які протягом року безоплатно здали кров та (або) її компоненти у сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, допомога по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з захворюванням виплачується у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати донора незалежно від стажу роботи. Така пільга донорам надається протягом року після здачі крові та (або) її компонентів у зазначеній кількості.

Частина 5 статті 24 Закону 1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачає виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи; ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України «Про жертви нацистських переслідувань»; донорам, які мають право на пільгу, передбачену статтею 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів».

Допомога по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з захворюванням виплачується донорам у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати, незалежно від стажу роботи, на підставі довідки про надання донорам пільг (форма 435/о, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 7 липня 2003 р. № 301), яка видається медичним закладом за місцем здачі крові та підтверджує, що він протягом року здавав кров та (або) її компоненти у сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам).

Джерело: Виконавча дирекція Київського міського відділення ФСС з ТВП

Видання для кадровиків