...
Реєструйся

Щодо оплати праці члена виборчої комісії, який виконує свої повноваження у виборчій комісії на платній основі та є ФОП


Спеціальним нормативно-правовим актом, який визначає основні засади, організацію і порядок проведення, зокрема, місцевих виборів, є Виборчий кодекс України (далі – Кодекс).

Частиною першою статті 212 Кодексу передбачено, що за рішенням виборчої комісії голова, заступник голови, секретар або, в разі їх відмови, інші члени територіальної виборчої комісії (загальною кількістю не більше трьох осіб), дільничної виборчої комісії (загальною кількістю не більше двох осіб для кожної комісії) протягом виборчою процесу можуть виконувати свої повноваження у виборчій комісії на платній основі на підставі цивільно-правовою договору між ними і виборчою комісією. Зазначені особи на цей період увільняються від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи зі збереженням стажу роботи.

Робота члена територіальної, дільничної виборчої комісії, який виконує свої повноваження у виборчій комісії на платній основі, оплачується в розмірі та порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України, за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету, отриманих як цільова субвенція з Державного бюджету України (а в передбачених Кодексом випадках — за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету) (частина друга статті 212 Кодексу).

Згідно з пунктом 18 Порядку оплати праці членів територіальних і дільничних виборчих комісій з місцевих виборів, нарахування та виплати одноразової грошової винагороди, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2015 року № 687, оплата праці члена виборчої комісії, який виконує свої повноваження у виборчій комісії на платній основі та є, зокрема, фізичною особою — підприємцем, здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про умови оплати праці членів виборчих комісій, комісій всеукраїнського референдуму» від 28 липня 2004 року № 966 (далі — Постанова).

При цьому в разі, коли передбачена Постановою місячна заробітна плата члена виборчої комісії нижча від визначеного розміру мінімальної заробітної плати, заробітна плата встановлюється на рівні відповідного розміру мінімальної заробітної плати (пункт 1 Постанови).

Звертаємо увагу, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 14листопада 2019 року № 294-IX (зі змінами) мінімальну заробітну плату в місячному розмірі з 1 вересня 2020 року встановлено на рівні 5000 гривень.

Враховуючи вищезазначене, оплата праці члена виборчої комісії, який виконує повноваження у виборчій комісії на платній основі та є фізичною особою — підприємцем, встановлюється на рівні розміру мінімальної заробітної плати, передбаченої законом про державний бюджет на відповідний рік.

Джерело: Лист ЦВК від 23 вересня 2020 року № 21-17-2784

Матеріали до теми


Чи можуть платники єдиного внеску подати контролюючому органу на погодження довідку-розрахунок на виплату зарплати в електронній формі?
Пунктом 4 Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати, затвердженого наказом Міністерства фінансів України ...