...
Реєструйся

Щодо проведення перевірок страхувальників та застосування фінансових та штрафних санкцій органами Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності


В межах своїх повноважень органи Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності мають право на проведення перевірок. 

Порядок проведення перевірок страхувальників регулюється постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності “Про затвердження Інструкції про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, прийняття рішень за їх результатами та процедуру оскарження” від 22.12.2010 року № 29.

Під час перевірок страхувальників перевіряються правомірність призначення та виплати матеріального забезпечення застрахованим особам, стан заборгованості по страхових коштах, правомірність призначення та виплати матеріального забезпечення застрахованим особам, правильність обчислення середньоденної заробітної плати, з якої обраховуються суми матеріального забезпечення застрахованим особам, правомірність заявлення і використання страхових коштів, які надійшли від органів Фонду, правомірність видачі та використання путівок на санаторно-курортне лікування працівниками та членами їх сімей та правильність ведення їх обліку, своєчасність сплати їх часткової вартості, робота комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації, відповідність даних бухгалтерського обліку даним звітності по коштах Фонду та даним статистичної звітності. 

За результатами перевірки складається акт.

В останній день перевірки два примірники акта перевірки підписуються посадовими особами органу Фонду, які її проводили, керівником, головним бухгалтером (бухгалтером) або уповноваженою керівником особою та головою комісії (уповноваженим) із соціального страхування страхувальника, який перевіряється. Примірники акта перевірки підписуються посадовою особою органу Фонду та керівником або головним бухгалтером (бухгалтером) чи уповноваженою керівником особою страхувальника на кожній сторінці із зазначенням на останній сторінці загальної кількості сторінок.

Один примірник акта перевірки вручається страхувальнику з відміткою про отримання, а другий зберігається в органі Фонду, який здійснив перевірку.

В акті зазначається: за який період проведено перевірку, які виявлено порушення виявлені під час перевірки, з посиланням на відповідну структурну одиницю нормативно-правового акта. 

Рішення про повернення коштів Фонду та застосування фінансових санкцій до страхувальника приймається керівником (його заступником) органу Фонду за матеріалами акта перевірки. Таке рішення надсилається страхувальнику разом з листом про результати розгляду заперечень (при їх наявності) протягом 20 календарних днів з дня підписання акта перевірки.

Страхувальник має право оскаржити рішення органу Фонду. Якщо вмотивоване рішення за скаргою страхувальника не надсилається страхувальнику протягом 20-денного строку, така скарга вважається повністю задоволеною на користь страхувальника з дня, наступного за останнім днем зазначених строків.

Скарга на рішення органу Фонду, подана з дотриманням порядку і строків, визначених цим пунктом, зупиняє строки сплати страхових коштів і фінансових санкцій до винесення рішення органом Фонду вищого рівня або до дня набрання судовим рішенням законної сили.

Джерело: Виконавча дирекція Київського міського відділення ФСС з ТВП

Видання для кадровиків