...
Реєструйся

Щодо врахування підвищення окладу під час розрахунку допомоги з тимчасової непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах


Оклад працівниці (займає посаду лікаря-хірурга) у червні 2020 року — 12 тис. грн, їй встановлене підвищення окладу за оперативне втручання — 40% окладу. З 22 по 30 червня 2020 року працівниця хворіла, про що свідчить наданий нею листок непрацездатності. Загальний трудовий стаж працівниці — 15 років, страховий стаж за 12 місяців перед настанням страхового випадку більше 6 місяців. Працівниця стала до роботи з 1 червня 2020 року після перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення 3 років.

Обчислення середньої заробітної плати для розрахунку матеріального забезпечення здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1266 (далі — Порядок).

Пунктом 28 Порядку передбачено, що якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа з поважних причин не мала заробітку або страховий випадок настав у перший день роботи, середня заробітна плата визначається, виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку. У такому разі, згідно із пунктом 5 Порядку, середньоденна заробітна плата за один календарний день визначається шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Отже, в наведеному випадку, середню заробітну плату для розрахунку страхових виплат, згідно із пунктом 5 Порядку, необхідно розраховувати, виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) визначеного за тарифним розрядом Єдиної тарифної сітки, відповідно до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України від 5 жовтня 2005 року № 308/519, без врахування підвищення посадового окладу, надбавок та доплат.

Матеріали до теми


Профспілки звернулися до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
За ініціативою профспілок працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери Федерація профспілки України у свою чергу звернулася до Кабінету Міністрів України ...