...
Реєструйся

Що робити, коли е-лікарняний не відображається


Якщо е-лікарняний не відображається в кабінеті страхувальника, то роботодавцю або працівнику треба здійснити декілька кроків — роз’яснює Пенсійний фонд України (далі — ПФУ).

Крок 1. Перевірити, чи створено листок непрацездатності.

Зробити це може застрахована особа, яка зареєстрована в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Якщо застрахована особа встановила, що листок непрацездатності сформовано не для того страхувальника, їй треба звернутись до страхувальника (за основним місцем роботи) або до Головного управління ПФУ за місцем реєстрації страхувальника для перевірки наданої роботодавцем інформації про працевлаштування та трудові відносини, а у разі некоректності/відсутності даних — зробити виправлення у звітності страхувальника.

Крок 2. Якщо листок непрацездатності не створено (не відображено в особистому кабінеті застрахованої особи).

Якщо листок непрацездатності не створено, це свідчить, що у процесі обробки медичного висновку про тимчасову непрацездатність виникла помилка.

Щоб з’ясувати причину, чому не створено листок непрацездатності, застрахованій особі необхідно зателефонувати до Контакт-центру ПФУ за багатоканальним телефонним номером 0-800-503-753 та надати інформацію про дату звернення до лікуючого лікаря, номер(и) медичного (их) висновку (ів) про тимчасову втрату працездатності. Консультанти Контакт-центру мають можливість пошуку медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Електронному реєстрі листків непрацездатності, після чого інформують про результат його обробки або про те, що він не надходив на обробку до Електронного реєстру листків непрацездатності.

Якщо медичний висновок про тимчасову непрацездатність не надходив на обробку до Електронного реєстру листків непрацездатності (далі — Реєстр), тоді треба звернутися до лікаря для направлення такого висновку до Реєстру.

Якщо результат обробки медичного висновку про тимчасову непрацездатність «Непрацездатну особу не знайдено в Реєстрі застрахованих осіб», застрахованій особі потрібно:

— звернутися до лікуючого лікаря для перевірки коректності реєстраційного номера облікової картки платника податків/паспортних даних, ПІБ та у разі коригування направити медичний висновок про тимчасову непрацездатність до Реєстру;

— звернутися до роботодавця (за основним місцем роботи) для перевірки наданої інформації про працевлаштування та трудові відносини, якщо особа нещодавно працевлаштована (відсутні відомості у звіті за останній закритий квартал), для подання довідкового об’єднаного звіту, після чого — звернутися до лікуючого лікаря для відправлення медичного висновку про тимчасову непрацездатність до Реєстру.

Якщо результат обробки медичного висновку про тимчасову непрацездатність «Помилка однозначного пошуку в Реєстрі застрахованих осіб/За направленими персональними даними знайдено більше однієї особи/Перевірте ПІБ та документ особи», тоді застрахованій особі необхідно перевірити в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ коректність відображення ПІБ та реєстраційного номера облікової картки платника податків:

— при виявленні застрахованою особою некоректних відомостей у своїй обліковій картці (ПІБ на поточний момент; реєстраційний номер облікової картки платника податків; дату народження, місце народження; стать; громадянство; серія та номер паспорта; номер телефону (за згодою); адресу місця проживання) можна подати анкету застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг ПФУ;

— якщо дані в Реєстрі застрахованих осіб коректні — звернутися до лікуючого лікаря для перевірки коректності реєстраційного номера облікової картки платника податків/паспортних даних та ПІБ у медичному висновку, у разі коригування — направити медичний висновок про тимчасову непрацездатність до Реєстру.

Якщо результат обробки медичного висновку про тимчасову непрацездатність «Відсутня інформація про трудові відносини на дату початку періоду непрацездатності»:

1) якщо особа, стосовно якої створено медичний висновок про тимчасову непрацездатність, офіційно працевлаштована, то необхідно виконати такі кроки:

— в кабінеті застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг ПФУ перевірити наявність даних про трудові відносини — нараховану зарплату по страхувальнику, в якого особа працює (пункт «Моя заробітна плата» — Заробітна плата/дохід (по страхувальниках);

— звернутися до роботодавця для перевірки в особистому кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ даних про трудові відносини.

2) у разі якщо дані про трудові відносини відсутні або недостовірні:

— страхувальнику необхідно надати об’єднаний звіт;

— якщо особа нещодавно працевлаштована (відсутні відомості у звіті за останній закритий квартал), то треба подати повідомлення про прийняття працівника на роботу;

— у разі наявності недостовірних даних страхувальнику необхідно подати уточнюючий звіт з достовірними даними.

За результатами проведених дій (відповідно до кроку 2) перевірити в особистому кабінеті застрахованої особи та/або страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ коректність відображення даних про трудові відносини, поданих страхувальником.

У разі коректного відображення даних про працевлаштування звернутись до лікаря з проханням направити медичний висновок про тимчасову непрацездатність повторно до Реєстру.

Джерело: Пенсійний фонд України

Матеріали до теми


Про строки виплати одноразової допомоги в разі настання нещасного випадку на виробництві
Одноразова допомога потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві виплачується в місячний строк з дня визначення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) стійкої ...
Страхові виплати від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання за новим Порядком
Постановою правління Пенсійного фонду України від 26 січня 2024 року № 4-1 затвердили Порядок призначення, перерахування та здійснення страхових виплат ...
Терміни розгляду листків непрацездатності для призначення допомоги у зв’язку з вагітністю і пологами
Підставою для призначення допомоги у зв’язку з вагітністю і пологами є сформований на основі медичного висновку листок непрацездатності — частина ...
Чи включатимуть день встановлення інвалідності та огляду МСЕК при обчисленні середньої зарплати для розрахунку страхових виплат
Оскільки відповідно до норми частини другої статті 15 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне ...