...
Реєструйся

Щодо оплати виробничої практики


СИТУАЦІЯ

До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернулась пані Олена – студентка 5 курсу. Пані Олена розповіла що вона бажає для проходження переддипломної практики працевлаштуватися в готель «Б» на посаду адміністратора. Керівництво готелю погоджується на проходження практики в цьому закладі, але не погоджується оплачувати період проходження переддипломної практики.

 

Інспектор праці зв’язався з керівником готелю «Б», паном «В», та дізнався про ситуацію, що склалася. Було з’ясовано що в готелі існує вакансія за посадою «адміністратора», і керівництво зацікавлене в працевлаштуванні відповідного фахівця. Проте зазначили, що практика є частиною навчального процесу здобувача освіти, тому виплата заробітної плати за період практики базою практики в такому разі готелем «Б» законодавством не передбачена.

Інспектор праці роз’яснив, що Порядок та особливості проходження практики студентами вищих навчальних закладів і учнями (слухачами) професійно-технічних навчальних закладів регулюється, зокрема, «Положенням про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України», затвердженим наказом Міністерства освіти України від 08 квітня 1993 року № 93 (далі – Положення № 93).

Читайте також: Відпустка для підготовки дипломної роботи

Згідно з пунктом 3.7 Положення № 93, за наявності вакантних місць студенти можуть бути зараховані на штатні посади, якщо робота на них відповідає вимогам програми практики. При цьому не менше 50 відсотків часу відводиться на загальнопрофесійну підготовку за програмою практики.

 

В цьому випадку зі студентом повинні укласти строковий трудовий договір, згідно з яким йому повинна нараховуватись і виплачуватись заробітна плата відповідно до вимог законодавства про працю, яка, відповідно, оподатковуватиметься податком з доходів фізичних осіб та страховими внесками. Це передбачено статтею 21 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці», статтями 95, 115 Кодексу законів про працю України (КЗпП).

Читайте в журналі «КАДРОВИК.UA» — Практиканти — здобувачі освіти закладів професійної (професійно-технічної) освіти на підприємстві

Укладення трудового договору, в тому числі із студентом-практикантом, на роботу за вакантною посадою є правом, а не обов’язком роботодавця (ст. 22 КЗпП)

Водночас за студентом-практикантом зберігається право на отримання стипендії (пункт 5.6 Положення № 93).

За час проходження практики строковий трудовий договір та заробітна плата дає додатковий стимул для працівника показати всі свої вміння та знання та дає можливість роботодавцю побачити працівника безпосередньо на місці роботи, вивчити його навички, вміння роботи в колективі та безпосередньо з клієнтами готелю.

Читайте в журналі «КАДРОВИК.UA» — Практика та стажування: готуємо пакет документів

Керівник готелю «Б», пан «В», після обміркування отриманої інформації погодився на оформлення строкового трудового договору.

Джерело: Управління Держпраці

Передплата

Матеріали до теми


Соціальні гарантії в трудових відносинах для молодих працівників в частинах оплати праці та тривалості робочого часу
Відповідно до статті 187 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) неповнолітні, тобто особи, що не досягли 18 років, ...
Комітет з питань організації державної влади рекомендує Раді прийняти за основу законопроєкт щодо забезпечення гідних умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув проєкт Закону про внесення змін до Закону ...
Профспілки звернулися до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
За ініціативою профспілок працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери Федерація профспілки України у свою чергу звернулася до Кабінету Міністрів України ...