...
Реєструйся

Заборона залучення неповнолітніх до важких робіт: важливі правила для роботодавців


Нагадуємо роботодавцям про заборону залучати осіб, молодше 18 років до важких робіт і робіт зі шкідливими або небезпечними умовами праці та до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Перелік важких робіт і робіт зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також граничні норми підіймання і переміщення важких речей особами молодше вісімнадцяти років затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці.

Відповідні заборони затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31 березня 1994 року № 46 «Про затвердження Переліку важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх» (далі — Перелік).

Читайте також: Робота сторожів та дотримання вимог охорони їх праці

 

Приклади професій, до яких заборонено залучення неповнолітніх осіб

Так, наприклад, встановлена заборона залучення неповнолітніх осіб до роботи за такими загальними професіями, як водій автомобіля, водолаз, газозварник, оператор заправних станцій, прибиральник службових приміщень, зайнятий прибиранням загальних туалетів, робітники, зайняті торгівлею та зберіганням вина, спирту і лікеро-горілчаної продукції та пива, робітники, зайняті роботою на висоті тощо.

Прийняття на навчання за професіями, вказаними у цьому Переліку, допускається за умови досягнення особами 18-річного віку на момент закінчення навчання. При проходженні виробничої практики (виробничого навчання) особи, які не досягли 18-річного віку і навчаються у професійно-навчальних закладах можуть знаходитися у виробництвах, професіях і на роботах, включених до Переліку, не більш як 4 години за умов суворого дотримання чинних санітарних норм і правил, а також, правил і норм з охорони праці.

Читайте також: Про Національний план спільних дій щодо відзначення Дня охорони праці у 2024 році

 

Норми підіймання і переміщення важких речей і заборона працювати в нічний час

Граничні норми підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22 березня 1996 року № 59 «Про затвердження граничних норм підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми».

Підлітків забороняється призначати на роботи, які пов’язані виключно з підійманням, утриманням або переміщенням важких речей. Робота підлітків з вантажами не повинна становити понад 1/3 робочого часу.

Наявність в законодавстві прямої заборони унеможливлює залучення неповнолітніх до роботи в нічний та позанормовий час, у вихідні дні навіть за наявності їх згоди та згоди їх батьків.

Отже, неповнолітні можуть допускатися виключно до легкої роботи, тобто, роботи, яка не може створювати загрозу для здоров’я, життя та психофізичного розвитку неповнолітнього, а також не може перешкоджати його навчанню в навчальних закладах.

 

Читайте також: Яким чином встановлюється зв’язок захворювання з умовами праці працівників?

Джерело: Управління Держпраці

Сервіс «ГАРЯЧА ЛІНІЯ» для кадровика

Матеріали до теми


Роботодавець має право відсторонити працівника від роботи за ухиляння від проходження обов’язкового медогляду
З метою профілактики та запобігання професійним захворюванням та виробничому травматизму, який може бути викликаний погіршенням стану здоров’я працівників, роботодавець має ...
Як зменшити ризики виникнення теплового стресу на робочому місці : рекомендації роботодавцям
Контролюйте температуру за допомогою інженерних рішень, наприклад: змініть виробничі процеси, де це можливо; використовуйте вентилятори або кондиціонери; використовуйте фізичні бар’єри, ...
Дослідження умов праці за умовами мікроклімату на робочих місцях у літню пору
Вже протягом місяця ми перебуваємо в умовах літньої спеки, яка за даними Українського гідрометеорологічного центру ДСНС України триватиме щонайменше місяць ...