...
Реєструйся

Щодо правомірності безоплатного надання працівникам молока


До Управління Держпраці у Полтавській області в режимі онлайн звертаються представники роботодавців щодо правомірності безоплатного надання працівникам молока. Відповідають фахівці відділу з питань гігієни та експертизи умов праці.

Статтею 7 Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII «Про охорону праці» (далі — Закон № 2694) передбачено, що працівники, зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці, безоплатно забезпечуються молоком або рівноцінними харчовими продуктами у порядку визначеному законодавством.

Відповідно до статті 166 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) на роботах зі шкідливими умовами праці працівникам видаються безплатно за встановленими нормами молоко або інші рівноцінні харчові продукти.

Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 8 квітня 2014 року № 248 визначено, що шкідливі умови праці — стан умов праці, за якого рівень впливу одного або більше факторів виробничого середовища та/або трудового процесу перевищує допустимий.

Шкідливі умови праці встановлюються за результатами атестації робочих місць за умовами праці, Порядок проведення якої затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01 серпня 1992 року № 442.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 червня 2003 року № 994 «Про затвердження переліку заходів та засобів з охорони праці» (далі — Перелік) передбачено, що обсяг і джерела фінансування витрат на охорону праці визначаються в колективному договорі або угоді. У пункті 6 Переліку також зазначено, що забезпечення працівників, зайнятих на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, молоком чи рівноцінними харчовими продуктами здійснюється відповідно до КЗпП, Закону № 2694 та колективного договору або угоди.

Наразі Порядок безоплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів робітникам та службовцям, які зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці, затверджений постановою Держкомпраці СРСР і Президії ВЦРПС від 16 грудня 1987 року № 731/П-13, втратив чинність.

Оскільки на сьогодні порядок безоплатного надання молока законодавчо не врегульовано, роботодавець самостійно вирішує всі питання щодо безкоштовної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів працівникам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, у колективному договорі або угоді з урахуванням результатів атестації робочих місць за умовами праці.

При цьому слід враховувати, що згідно зі статтею 7 Закону № 2694  грошова компенсація працівникові на придбання молока або рівноцінних йому харчових продуктів на умовах, передбачених колективним договором, виплачується тільки у разі роз’їзного характеру роботи.

Питання заміни молока іншими харчовими продуктами у свій час розглядалося науковцями і за висновком НДІ гігієни харчування АМН України від 13 травня 1992 року допускається заміна молока продуктами тваринного походження, тобто 0.5 л молока відповідає: кисломолочні продукти (кефір, кисле молоко, мацоні тощо) — 500 г; сир — 100 г сир твердий, 24% жирності — 60 г; молоко сухе — 55 г; молоко згущене, стерилізоване, без цукру — 200 г; яловичина II категорії (сира) — 90 г; риба нежирна (сира) — 90 г; яйце куряче — 2 шт.

Рекомендуємо роботодавцям дотримуватися вимог законодавства.

Джерело: https://pl.dsp.gov.ua

Матеріали до теми


Мобілізований працівник: алгоритм дій для кадровика (добірка від «КАДРОВИК.UA»)
Перед кадровиками і бухгалтерами постає завдання правильно оформити всі належні документи на мобілізованого працівника та здійснити гарантовані нарахування. Редакція журналу «КАДРОВИК.UA» випустила ...
Фахівці сфери соціального захисту населення зможуть долучитися до кадрового резерву для роботи на ДОТ
Уряд ухвалив постанову «Про затвердження Порядку формування кадрового резерву працівників сфери соціального захисту населення для роботи на деокупованих територіях України». ...