...
Реєструйся

Завдяки Держпраці поновлено трудові права педагогічних працівників Миколаївщини


Павло та Вікторія (ім’я змінені) — вчителі. Продовж 2020/2021 навчального року вони працювали за трудовими строковими  договорами у закладі освіти Кривоозерської громади у Миколаївській області. У зв’язку із закінченням строку дії трудових договорів їх звільнили, але остаточний розрахунок з працівниками був проведений неправильно. За допомогою вчителі звернулися до Управління Держпраці у Миколаївській області.

У закладі освіти відбулась позапланова перевірка щодо дотримання законодавства про працю. Інспектор праці, проаналізувавши норми чинного законодавства, документи кадрового та бухгалтерського обліку, встановив порушення трудових прав Павла та Вікторії, а також ще 3 вчителів.

В акті перевірки зазначається, що закладом освіти порушено статтю 116 Кодексу законів про працю України: при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від роботодавця не здійсненна в день звільнення. Зокрема у наказах про звільнення 5 працівників не визначено виплату державної гарантії педагогічним працівника щодо виплати щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків. Зазначена винагорода педагогічним працівникам призначається відповідно до частини 1 статті 57 Закону України від 5 вересня 2017 року № 2145-VIII «Про освіту» на підставі наказу директора навчального закладу в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати).

За результатами перевірки директору закладу внесено припис щодо усунення виявлених порушень. Припис інспектора праці виконано: 5 звільненим вчителям виплачені кошти.

Джерело: https://mk.dsp.gov.ua

Матеріали до теми


Якими документами підтверджують неможливість виконання працівником роботи за станом здоров’я?
Згідно з Порядком розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я ...