...
Реєструйся

Щодо збереження середнього заробітку педагогу, який мобілізований та зниклий безвісти


Згідно із частиною другою статті 39 від 25 березня 1992 року № 2232-XII Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (далі — Закон № 2232), громадяни України, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, користуються гарантіями, передбаченими частиною третьою статті 119 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), а також частиною першою статті 53 і частиною другою статті 57 Закону України від 05 вересня 2017 року № 2145-VIII «Про освіту» (далі — Закон № 2145), частиною другою статті 44, частиною першою статті 54 і частиною третьою статті 63 Закону України від 06 червня 2019 року № 2745-VIII «Про фахову передвищу освіту» (далі — Закон № 2745), частиною другою статті 46 Закону України від 01 липня 2014 року № 1556-VII «Про вищу освіту».

Визнання фізичної особи безвісно відсутньою: підстави та умови — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Відповідно до статті 119 КЗпП, за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи і посада на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Зазначені гарантії зберігаються також за працівниками, які визнані безвісно відсутніми, на строк до дня, наступного за днем появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими. Тобто статтею 119 КЗпП передбачено, що за працівниками, які були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації та визнані безвісно відсутніми на строк до дня, наступного за днем появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими, зберігаються місце роботи і посада.

Збереження середнього заробітку за педагогічними та науково-педагогічними працівниками на період проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період на сьогодні регламентовано частиною другою статті 57 Закону № 2145.

Безвісно відсутній мобілізований працівник: як і коли звільнити — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Оскільки Законом № 2145 встановлено гарантії на період проходження військової служби, а Законом № 2232 визначено, що період проходження військової служби не припиняється, якщо працівника визнано відсутнім безвісти, то вважаємо, що за педагогічним працівником, який визнаний безвісно відсутнім, на строк до дня, наступного за днем появи його після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом його померлим, має зберігатися середній заробіток.

Водночас повідомляємо, що у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України від 27 грудня 2022 року № 8313 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань», яким пропонується задля справедливих і рівних умов для усіх військовослужбовців України внесення змін до частини другої статті 57 Закону № 2145 та до частини третьої статті 63 Закону № 2745 щодо скасування права педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів освіти, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, на збереження середнього заробітку за основним місцем роботи (у закладі освіти).

Припинення трудового договору у зв’язку зі смертю: підстави, дата прийняття рішення, документальне оформлення — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Джерело: BUDGET.UTEKA.UA

Добірка «Мобілізований працівник: алгоритм дій для кадровика. Оновлене видання»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Механізми оскарження постанов військово-лікарських комісій
Військово-лікарська експертиза відіграє ключову роль у забезпеченні обороноздатності держави та гарантуванні прав військовослужбовців і призовників на належний захист їхнього здоров’я. ...
Які документи слід узяти в ТЦК для отримання броні та відстрочки
Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-IX »Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової ...
Боротьба з безробіттям по-вінницьки: залучення до суспільно корисних робіт
У Вінниці безробітних залучатимуть до суспільно корисних робіт. Таким чином місто запускає новий проєкт щодо працевлаштування. Про це повідомляє Вінницька ...