...
Реєструйся

Шкідливі фактори виробничого середовища, що діють на організм працівників полігонів твердих побутових відходів


Тверді побутові відходи (ТПВ) – це відходи, які утворюються в процесі життєдіяльності людини та накопичуються в житлових будинках, суспільних, навчальних, лікувальних, торгоівельних та інших організаціях (це харчові відходи, предмети домашнього вжитку, сміття, листя, будівельні відходи, макулатура, скло) і не мають наступного використання за місцем їхнього утворення.

Основним, на теперішній час, способом видалення відходів є вивіз їх на полігон ТПВ з наступним захороненням.

На полігони ТПВ приймаються тверді побутові відходи з житлових будинків, гро- мадських будинків і установ, підприємств торгівлі, громадського харчування, а також вуличний і садово-парковий змет, будівельне сміття і деякі види твердих інертних відходів за відповідним обґрунтуванням, а також промислові відходи ІІІ-IV класів небезпеки

Серед основних професій на полігоні ТПВ можна визначити приймальника контрольно-пропускного пункту (КПП), планувальника та бульдозериста. Приймальник КПП контролює прибуття транспортного засобу з відходами та наявність необхідної документації. Планувальник організовує роботу механізмів і розвантаження транспорту на розвантажувальному майданчику. Бульдозеристи розрівнюють та ущільнюють відходи на робочих картах.

При взаємодії з ТПВ працівник полігону піддається дії таких небезпечних та шкідливих факторів: хімічних (фенол, формальдегід, ангідрид сірчаний, сірководень, вуглецю оксид, діоксид азоту тощо), фізичних: мікроклімат (підвищена або знижена температура навколишнього середовища, шум і вібрація від транспортних засобів та устаткування, біологічних (збудники інфекційних та паразитарних хвороб).

З метою захисту працівників від несприятливого впливу шкідливих виробничих факторі потрібно впроваджувати нові технологічні процеси, зокрема будівництво сміттєпереробних зоводів, які виключають або обмежують використання шкідливих хімічних речовин, комплексну механізацію та автоматизацію процесів, дистанційне управління технологічними процесами.

Для попередження несприятливого впливу на стан здоров’я працюючих шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища працівники полігону ТПВ повинні проходити обов’язкові попередні та періодичні медичні огляди відповідно до наказу МОЗ України від 21.05.2007 р. № 246 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій». Крім того, працівники полігону ТПВ повинні бути забезпечені спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту. Велике значення в профілактиці несприятливого впливу шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища на здоров’я працюючих має забезпечення їх санітарно-побутовими приміщеннями (гардеробні, душові, умивальні, туалети, приміщення для прийому їжі, приміщення для обігріву або охолоджування та інші).

Джерело: Орест Бідяк головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Тернопільській області

Матеріали до теми


Періодичність психіатричних оглядів залежатиме від виду діяльності працівників
Деякі категорії осіб для виконання окремих видів діяльності мають періодично (кожні 12 місяців) проходити психіатричний огляд. Це часом ускладнює виконання ...