...
Реєструйся

Скорочення е-лікарняних


Бувають випадки, коли одній застрахованій особі створюються різні медичні висновки, періоди непрацездатності в яких перетинаються. Тоді е-лікарняні можуть скорочуватись.

Ось три найчастіші причини скорочення та їх принципи:

1. Коли новий медвисновок створено в межах одного випадку непрацездатності.

Тоді на підставі нового медичного висновку про тимчасову непрацездатність створюється продовжений е-лікарняний. Якщо періоди перетинаються, первинний е-лікарняний переривається на даті, що передує створенню наступного лікарняного. Таким чином, період непрацездатності з однієї причини оформлюється декількома лікарняними.

2.  Коли новий медвисновок не пов’язаний із попереднім, але засвідчує непрацездатність в межах тієї ж категорії.

Цей випадок тотожний першому, однак замість створення продовженого лікарняного сформується первинний, з іншого страхового випадку. Так відбудеться, наприклад, в разі отримання травми у період лікування застуди (загальні захворювання та травми складають одну категорію).

3. Коли новий медичний висновок засвідчує початок іншого страхового випадку з іншої категорії причин непрацездатності.

Якщо під час перебування на лікарняному, наприклад по самоізоляції від COVID-19, працівнику відкриють лікарняний у зв’язку з хворобою, то такий лікарняний скоротить попередній відповідно до «Правил скорочення періодів тимчасової непрацездатності у листках непрацездатності».

Е-лікарняні скорочуються автоматично.

Правила скорочення охоплюють всі можливі випадки перетинання причин непрацездатності і визначають їх пріоритет.

Вони визначені в додатку до Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженому наказом МОЗ від 17 червня 2021 року № 1234.

Тож, якщо період непрацездатності в новоствореному електронному лікарняному повністю або частково перетинається із періодом в попередньому лікарняному іншої категорії, він скоротить його, якщо має більший пріоритет відповідно до правил скорочення.

Однак, якщо категорія нового лікарняного не скорочує категорію попереднього відповідно до правил скорочення, то новий е-лікарняний створиться зі статусом «недійсний» та не буде відображений в особистих кабінетах працівника і роботодавця на вебпорталі Пенсійного фонду.

Якщо строк дії такого недійсного е-лікарняного виявиться тривалішим, ніж період непрацездатності попереднього, то сформується новий листок непрацездатності на ту кількість днів, що виходять за межі періоду непрацездатності в раніше створеному лікарняному.

Джерело: за матеріалами ФССУ.

Матеріали до теми


Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок випадку на виробництві
Сума одноразової допомоги потерпілому через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який ...
Гарантії для працівника, призваного на службу в ЗСУ
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України, за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом ...
Коли контролюючий орган відмовляє в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування
Згідно з положеннями розділу V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом ...