...
Реєструйся

Слюсар, зварник, машиніст та монтажник – Уряд розширив перелік професій, які є дефіцитними і отримають підтримку держави


Kабінет Міністрів додав ще 6 професій до переліку професій загальнодержавного значення – підготовка за ними тепер відбуватиметься за кошти держбюджету. Рішення про внесення відповідних змін було прийнято під час засідання Уряду сьогодні, 21 лютого 2018 року.

До переліку додали такі професії: зварник, машиніст дорожньо-будівельних машин, монтажник систем утеплення будівель, слюсар з механоскладальних робіт, слюсар-інструментальник, слюсар-ремонтник.

«Гадаю, роботодавці, побачивши назви цих професій, можуть оцінити, що наразі це дійсно одні з найбільш дефіцитних професій на ринку праці. Окремо хочу наголосити, що це є наш внесок, щоб допомогти органам місцевого самоврядування профінансувати замовлення для професійно-технічної освіти», – зазначила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Так, на цей рік у держбюджеті закладено майже 120 млн грн для підготовки кадрів за професіями загальнодержавного значення. З них потреба у коштах на підготовку тих фахівців, які вже були в переліку, становить 103,7 млн грн. Решта – близько 16 млн – буде використана на підготовку за доданими професіями.

Професії, які треба додати до переліку, визначило МОН, провівши у вересні-жовтні 2017 року моніторинг найбільш затребуваних на ринку праці професій. До нього долучилися місцеві органи управління освітою, роботодавці, Мінсоцполітики, центри зайнятості, ДК «Укроборонпром» та інші стейкхолдери.

Довідково

Перелік професій загальнодержавного значення, підготовка за якими здійснюється за кошти державного бюджету, був затверджений постановою КМУ від 16 листопада 2016 р. № 818. Початково він містив 19 професій, зокрема, токар, фрезерувальник, монтер колій, слюсар з ремонту дорожньо-будівельних машин та тракторів, верстатник широкого профілю тощо. Підготовка кадрів за цими професіями здійснюється за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Нагадуємо, що на 2018 рік на модернізацію ПТО виділено вдвічі більше коштів, ніж торік, а саме – 100 млн гривень на створення сучасних навчально-практичних центрів на базі закладів професійної освіти.

Джерело: www.kmu.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації