...
Реєструйся

Сплата ЄСВ для спрощенців в умовах мобілізації


У зв’язку з соціальною напругою, яка склалася у державі, що призвело до оголошення часткової мобілізації, Міністерство доходів і зборів України з метою врегулювання питань оподаткування ФОП – платників єдиного податку видало Узагальнюючу податкову консультацію.

Відповідно, для ФОП, які є платниками єдиного податку 1 та 2 груп, що не здійснюють господарську діяльність і не використовують найману працю, на період перебування на військових зборах, у разі виникнення податкового боргу за єдиним податком, такий борг вважатиметься безнадійним, на підставі статті 101 Податкового кодексу України, що підлягатиме списанню відповідно до Порядку списання безнадійного податкового боргу.

Водночас, від сплати єдиного внеску (за себе) звільняються лише ФОП – платники єдиного податку на період перебування на військових зборах. При цьому умовою звільнення від сплати є нездійснення господарської діяльності у цей період, неотримання доходів та надання підтверджувальних документів з військових комісаріатів, у яких зазначається період перебування на військовій службі.