...
Реєструйся

Стартував етап електронного декларування за 2017 рік


Головний спеціаліст з питань протидії корупції  Управління Держпраці у Кіровоградській області Ангеліна Мусієнко нагадує, що з 1 січня 2018 року розпочався етап подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2017 рік, який триватиме до 1 квітня 2018 року.

Протягом кількох місяців 2018-го року державні службовці повинні оприлюднити свої електронні декларації за минулий рік.

Відповідно до статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) державні службовці, інші суб’єкти декларування, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація), за минулий рік за формою, яку визначає Національне агентство.

Звертаємо увагу, що декларанту необхідно перевірити адресу електронної поштової скриньки, зазначеної в персональному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб, а також перевірити термін дії і працездатність свого електронного цифрового підпису.

У декларації зазначаються відомості про об’єкти нерухомості, що належать суб’єкту декларування та членам його сім’ї на праві приватної власності, включаючи спільну власність, або знаходяться у них в оренді чи на іншому праві користування, незалежно від форми укладення правочину, внаслідок якого набуте таке право.

Такі відомості включають дані щодо виду, характеристики майна, місцезнаходження, дату набуття майна у власність, оренду або інше право користування, вартість майна на дату набуття його у власність, володіння або користування.

У разі, якщо нерухоме майно перебуває у спільній власності, про усіх співвласників такого майна вказуються відомості, зазначені у пункті 1 частини першої цієї статті, або найменування відповідної юридичної особи із зазначенням коду Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців. У разі якщо нерухоме майно перебуває в оренді або на іншому праві користування, про власника такого майна також вказуються відомості, зазначені у пункті 1 частини першої цієї статті, або найменування відповідної юридичної особи із зазначенням коду Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

Якщо член сім’ї відмовився надавати інформацію для заповнення декларації, суб’єкт декларування зазначає це в декларації. В такому випадку НАЗК проводить повну перевірку декларації. Визначення членів сім’ї залишилося незмінним – особи, які перебувають у шлюбі, а також їхні діти, в тому числі повнолітні, батьки, особи, які перебувають під опікою і піклуванням, інші особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі. 

Відповідальність настає у випадку завідомо недостовірних відомостей у декларації за розбіжності 100-250 МЗП — адміністративна, а кримінальна відповідальність — на 250 МЗП.

Окрім того, з 01.01.2018 суб’єкт декларування у десятиденний термін має повідомляти про суттєві зміни у майновому стані у випадку отримання доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 01.01.2018 (85 тис. грн).

У разі відкриття суб’єктом декларування (членом його сім’ї) валютного рахунка в установі банку-нерезидента, він зобов’язаний у десятиденний строк письмово повідомити про це НАЗК, із зазначенням номера рахунка і місцезнаходження банку-нерезидента.

З відповідними методичними рекомендаціями щодо здійснення заходів фінансового контролю можна ознайомитися на сайті НАЗК.

Джерело: kirtu.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу
Сплата єдиного внеску — це не лише обов’язок платників перед державою, а й захищені соціальні гарантії для кожного. Тож, ненадходження ...