...
Реєструйся

Свіжий номер журналу «Довідник кадровика» (№ 8, 2016)


ГАРЯЧІ ТЕМИ НОМЕРА:

• Трудовий та цивільно-правові договори: відмінність і правові наслідки

Розмежування трудових і цивільно-правових договорів, заснованих на трудовій діяльності людей, набуває на практиці великого значення, позаяк змішування цих понять може спричинити неправильне застосування законодавства. Укладення роботодавцем з працівником цивільно-правового договору замість трудового договору є грубим порушенням трудових прав працівника.

Отже, розглянемо відмінності між трудовими договорами, які укладаються між суб`єктами трудових правовідносин, і цивільно-правовими.

Відповідно до статті 9 ЦКУ його положення застосовуються до врегулювання відносин, які виникають у сферах використання природних ресурсів та охорони довкілля, а також до трудових та сімейних відносин, якщо вони не врегульовані іншими актами законодавства. Питання укладення трудового договору, строку його дії та припинення, прав та обов’язків сторін врегульовано КЗпП. А отже норми ЦКУ застосовуються до трудових відносин, лише, у частині відшкодування роботодавцем шкоди, заподіяної працівникові, зберігання майна працівників, надання працівникам кредиту для сплати вартості навчання в навчальних закладах та інших цілей.

• Додаткова робота: розширення зони обслуговування та збільшення обсягу виконуваних робіт

На сьогодні в жодному нормативно-правовому акті чітко не прописано, коли треба вживати поняття «розширення зон обслуговування», а коли — «збільшення обсягу виконуваних робіт». До того ж законодавець вживає їх поряд зі сполучником «та» чи «або». Тому правильним є застосування будь-якого з них. На нашу думку, якщо до обов’язків працівника належить обслуговування підприємств або машин, верстатів, агрегатів тощо, доречніше вживати термін «розширення зон обслуговування», в інших випадках — «збільшення обсягу виконуваних робіт». Суттєва різниця між суміщенням посад і розширенням зон обслуговування або збільшенням обсягу виконуваних робіт полягає в тому, що в разі суміщення додатковий обсяг робіт виконується за іншою посадою чи професією, а в разі розширення зон обслуговування чи збільшення обсягу виконуваних робіт — за однією й тією ж посадою (професією).

• Сумісництво та суміщення посади державного службовця з іншими видами діяльності: антикорупційні обмеження

Відповідно до частини 1 статті 25 Закону № 1700 державним службовцям та посадовим особам органів місцевого самоврядування забороняється:

1) займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики зі спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією чи законами України;

2) входити до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку (крім випадків, коли особи здійснюють функції з управління акціями (частками, паями), що належать державі чи територіальній громаді, та представляють інтереси держави чи територіальної громади в раді (спостережній раді), ревізійній комісії господарської організації), якщо інше не передбачено Конституцією або законами України.

Також у випуску

Правильне оформлення кадрових документів: уникаємо типових помилок. Атестація працівників.
Порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян.
Описи сучасних професій аграрної промисловості України.
Ділова мова. Розділові знаки в офіційно-діловій писемній мові.
Порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність.
           
Докладніше — у журналі «Довідник кадровика» № 8, 2016