...
Реєструйся

Система електронного документообміну між держорганами розпочала роботу


Міністр Кабінету Міністрів України Дмитро Дубілет повідомив, що система електронного документообміну між державними органами і міністерствами розпочала роботу. Дубілет розраховує, що протягом 1–2 місяців паперовий документообмін буде зведений до мінімуму.

«Система, яка дозволяє не користуватися традиційної паперової формою, працює. Але я впевнений, що в жовтні держоргани так просто, миттю, повністю на неї не перейдуть», — сказав Дубілет.

Він зазначив, що з цього тижня в уряді почали підводити щотижневу статистику і працювати з кожним органом, який генерує паперові документи, окремо.
«Думаю, поступово протягом 1–2 місяців зведемо паперовий документообмін, за винятком секретних, до мінімуму», — додав міністр.

Як повідомляється в розпорядженні Кабміну від 29 вересня 2019 року № 879-р, експериментальний проект з підвищення ефективності управлінських процесів в секретаріаті Кабміну з використанням програмного продукту системи електронного документообігу IDoc триватиме до 31 грудня 2020 року.

Передбачено також, що центральні органи виконавчої влади можуть приєднатися до експериментального проекту за рішенням відповідного керівника держслужби.
Програмне забезпечення IDoc для тесту буде надано на безоплатній основі.

У 2017 році команда порталу державних послуг iGov, координатором якої був чинний міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет, запустила систему електронного документообігу IDoc. Продукт призначений для компаній зі штатом від 100 осіб, а запускати систему можна як на хмарі iGov, так і на серверах компанії. Канал передачі даних між IDoc і зовнішніми ресурсами захищений, в основі передачі лежить SSL-протокол (HTTPS з високим ступенем захисту). Використовуються REST сервіси і SOAP (є можливість формувати персональні кріптопакети, зашифровані електронні підписи). Для передачі особистих даних використовується канал, зашифрований подвійним ключем.

У 2017 році розробники заявляли, що вартість системи становила 250 тис. грн, в порівнянні з аналогами системи, які коштували 1–2 млн грн (за даними ProZorro).

Як повідомлялося, міністр Кабінету Міністрів України Дмитро Дубілет вивчає можливість скасування згоди на обробку персональних даних.

Він вважає, що якщо дійсно є принципова необхідність брати згоду, то її можна дописати в кінці документа, а не підписувати окремим листом.

4 вересня Кабінет Міністрів України прийняв рішення про остаточний перехід на електронний обмін документами між державними органами з 1 жовтня 2019 року.

 

Матеріали до теми


Авторизація та підписання електронних документів за допомогою Дія.Підпис
Доступ до приватної частини Електронного кабінету (особистий кабінет), яка є індивідуальною персоніфікованою вебсторінкою користувача, надається після проходження користувачем електронної ідентифікації ...
Набув чинності ДСТУ 2732:2023 «Діловодство й архівна справа. Терміни та визначення понять»
Відповідно до наказу Державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 25 травня 2023 року ...