...
Реєструйся

ТЕСТУВАННЯ ЗНАНЬ З ТРУДОВОГО ПРАВА І УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ


Вітаємо переможців тестування-2010!

 

Найкращий знавець трудового права

Редакція журналу «Довідник кадровика» протягом 10 місяців (лютий — листопад) 2010 року проводила тестування знань з трудового права і управління персоналом. Узяти участь у конкурсі, щоб перевірити себе, свої знання, могли не лише передплатники журналу, а й усі бажаючі. Стартувало спочатку близько 500 учасників, однак до фінішу дійшли лише 96 осіб. Десятимісячний марафон вимагав постійного самовдосконалення, пошуку правильних відповідей і навіть самодисципліни. А це, мабуть, не кожному до снаги.
Слід зауважити, що й запитання не завжди мали однозначні відповіді, а це спонукало учасників тестування мобілізувати всі свої знання і досвід.
Блок запитань щодо управління персоналом «не підкорився» жодному з учасників, тому абсолютного переможця не було визначено.
Експерти, які оцінювали відповіді, а це Василь Петюх — кандидат економічних наук, професор, заступник завідувача кафедри управління персоналом та економіки праці Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, та Ігор Рашкевич — експерт з трудового права України, член редакційної ради журналу «Довідник кадровика», залишилися задоволеними рівнем знань учасників тестування.
Дуже приємно, що працівники кадрових служб не лише володіють необхідним обсягом знань з трудового права, діловодства, психології, а й постійно черпають нову інформацію з різноманітних професійних видань. Додають упевненості в собі й перемоги у конкурсах.
Отже, 1-ше місце зайняли чотири учасники тестування і 2-ге місце — 12 учасників. Номінанти, які зайняли 1-ше місце, отримують у подарунок наручний годинник марки IMC®Manufactoria, а ті, хто зайняв 2-ге місце, — чайні набори від партнера журналу компанії «Чайна Країна». Решта учасників, які дійшли до фіналу, отримають свідоцтва про участь у тестуванні. Вітаємо переможців і бажаємо їм нових звершень!

 

1-ше місце:

Антонюк Олена Ігорівна, інженер з організації та нормування праці відділу персоналу, праці та заробітної плати ВАТ «ЮГцемент», смт Ольшанське Миколаївської обл.
Бурханова Лідія Михайлівна, начальник відділу кадрів Чернігівського державного
інституту права, соціальних технологій та праці, м. Чернігів
Крюкова Олена Миколаївна, інспектор відділу персоналу Вуглегорської ТЕС ВАТ «Центренерго», м. Світлодарськ Донецької обл.
Стеценко Світлана Вікторівна, начальник відділу кадрів ВАТ «Агропромислова фірма «Таврія», м. Нова Каховка Херсонської обл.

2-ге місце:

Бахтіна Ольга В’ячеславівна, завідувач канцелярії ВКФ ТОВ «Гала», м. Дніпропетровськ
Бела Ірина Олександрівна, керівник відділу персоналу, праці та зарплати ВАТ «Югцентр», смт Ольшанське Миколаївської обл.
Васильєв Юрій Борисович, завідувач відділу кадрів Фізико-технічного інституту низьких температур, м. Харків
Касяновська Олена Володимирівна, менеджер з персоналу ТОВ «ПІК Ресурси Донбасу», м. Донецьк
Маркіна Ірина Володимирівна, бухгалтер Кредитної спілки «Харківська каса взаємодопомоги», м. Харків
Мокроусова Тетяна Андріївна, старший інспектор з кадрів ТОВ «Веси», м. Донецьк
Нешва Анатолій Іванович, заступник ученого секретаря ДП «НТК статистичних досліджень», м. Київ
Рибка Тетяна Володимирівна, менеджер з персоналу ТОВ «Малтюроп Юкрейн», м. Київ
Святовець Світлана Іванівна, начальник відділу з питань кадрової роботи Кіровоградської обласної ради, м. Кіровоград
Стасіцька Надія Миколаївна, менеджер з персоналу ТОВ «Підприємствово «АВІС», м. Вінниця
Фоміна Юлія Євгеніївна,, начальник відділу кадрів ТОВ «Спецмехсервіс», м. Полтава
Чередниченко Яна Григорівна, менеджер з персоналу «Дельта Моторс Крим, Тойота Центр», м. Сімферополь

 

Від експертів!

Ось і настав час підбивати підсумки, як і годиться наприкінці року нашого тестування знань з трудового права і управління персоналом. Перше враження, а воно, як правило, найбільш точне й об’єктивне — конкурс вдався! І кількість учасників, і, головне, як на мою думку, його якість. Адже це було не просто тестування: запитання — відповідь. Воно перетворилося на жвавий діалог у форматі: учасник тестування — редакція.
У багатьох випадках учасники не лише надсилали свої відповіді, а й аргументували їх, вносили свої пропозиції щодо удосконалення, уточненню формулювань запитань тощо. За що їм щире спасибі. З окремими із них редакція погоджувалася, а з деякими — ні. Для прикладу, у тесті 1 на друге запитання («Яким чином визначається сфера застосування контракту як особливої форми трудового договору») дехто із учасників вважав за правильні відповіді «в) законодавством України» та «г) законами України», аргументуючи це тим, що до поняття «законодавство» включаються і закони.
Дійсно, раніше в КЗпП України передбачалося, що сфера застосування контракту визначається законодавством України. Однак після рішення Конституційного Суду України від 9 липня 1998 року у справі за конституційним зверненням Київської міської ради профспілок щодо офіційного тлумачення частини третьої статті 21 КЗпП України та внесення відповідних змін до Кодексу (одним із авторів звернення був і ваш покірний слуга) останнє речення статті 21 КЗпП чітко визначає, що сфера застосування контракту визначається лише законами України.
Разом з тим при оцінюванні відповідей на трете та четверте запитання тесту 3 експерти врахували зауваження учасників тестування і зарахували їх відповіді як правильні.
У цілому тестування засвідчило високий рівень правової підготовки його учасників.
Щиро вітаю переможців і всіх учасників тестування і хочу побажати подальших творчих здобутків та наснаги у такій нелегкій, але вкрай необхідній для працівників і для суспільства роботі.

Ігор Рашкевич

 Годинниковий майстер

За професією я інженер-економіст, закінчила Київський технологічний інститут харчової промисловості.
На ВАТ «Агропромислову фірму «Таврія» прийшла у 2001 році, спочатку економістом з планування, згодом обіймала посаду інженера з організації та нормування праці.
До речі, агропромислова фірма «Таврія»  — підприємство з більш ніж столітньою історією, що бере свій початок у 1889 році.
З 2005 року працюю у відділі кадрів. Сюди я йшла із великим задоволенням, бо відчула, що робота з людьми — моє покликання. На мою думку, відділ кадрів — це імідж компанії, бо від того, як тут людину зустрінуть, вислухають, залежить і ставлення до підприємства в цілому. А начальник відділу кадрів — це стратег, бо повинен знайти спосіб, щоб кожен співробітник працював в команді максимально ефективно.
Як я почуваюся на своїй теперішній посаді — начальника відділу кадрів? Мабуть, впевнено. Звичайно, всього знати не можна, але важливо знати, де можна знайти відповіді на поставлені запитання. Тому я регулярно читаю журнали Видавничого дому «МЕДІА-ПРО». А ще на моєму робочому столі завжди поряд Кодекс законів про працю України — незамінний для кадровика!
Бути класним начальником відділу кадрів — непросто, людина повинна мати особливі якості. Насамперед вміти йти на компроміс, мати високу інтуїцію та неабияке терпіння, бути комунікабельним і контактним. Вміння спілкуватися з людьми для кадрового працівника — основа основ, бо він повинен розібратися в будь-якій ситуації і знайти оптимальне вирішення проблеми.
Процвітання підприємства залежить від багатьох складових, одна з них — робота команди. Це як годинник, де пружинки і гвинтики повинні бути на своєму місці й «притерті» один до одного. Думаю, начальник відділу кадрів — годинниковий майстер, який в змозі розставити всі ці деталі по місцях і налагодити стабільну роботу команди.
Мені легко працюється з людьми, бо я знаю кожного працівника в обличчя, знаю усі їх проблеми та успіхи. Від своєї роботи завжди отримую задоволення і почуваюся щасливою людиною.

Світлана Стеценко

 

Досвід та інтуїція — запорука перемоги!

У 1989 році я закінчила Дніпропетровський державний університет (спеціальність — прикладна математика). У відділі персоналу, праці та заробітної плати працюю з 1999 року. «Довідник кадровика» наш відділ передплачує з 2003 року. На той час для мене журнал став справжнім навчальним посібником — у 2003–2004 роках я успішно (багато в чому завдяки саме «ДК»!) прошла курс навчання за програмою «Менеджер з кадрів і заробітної плати».
У подібному тестуванні взяла участь вперше. Було дуже цікаво перевірити не лише знання, а й своє розуміння трудового права та управління персоналом. І якщо відповіді на окремі запитання не викликали жодних сумнівів (на жаль, «кризи» змусили детально вивчити все, що пов’язане з простоями та скороченнями), то, щоб відповісти на окремі запитання щодо управлінням персоналом, довелося переглянути чимало літератури та сторінок в Інтернеті.
Цікаво, що тлумачення деякими фахівцями питань, що стосуються управління персоналом,  інколи просто не збігалися. У таких випадках цілком покладалася на свій практичний досвід та інтуїцію. Як результат отримала багато корисної і нової для себе інформації. Дякую редакції журналу за таку незвичайну й цікаву форму підвищення кваліфікації!

Олена Антонюк

 

Життєве кредо: постійне самовдосконалення

Спочатку було отримання базової освіти: у 1983–1985 роках у Чернігівському юридичному технікумі на факультеті «Правознавство», а у 2000–2004-му — на заочному відділенні Чернігівського інституту МАУП за спеціальністю «Правознавство».
Навчаючись, працювала на посадах лаборанта та диспетчера Чернігівського юридичного коледжу, згодом — Чернігівського державного інституту права, соціальних технологій та праці.
З листопада 2005 року обіймаю посаду начальника відділу кадрів цього інституту і за сумісництвом працюю викладачем кафедри трудового права та соціального забезпечення. Зараз свої знання передаю студентам і водночас постійно вчуся сама.
Із журналом «Довідник кадровика» знайома з 2004 року. За цей час це видання стало для мене незамінним помічником, консультантом і порадником.
Взяти участь у тестуванні спонукало бажання ще раз перевірити свої знання з трудового права та управління персоналом. Моя перемога була б неможлива без допомоги Олександра Григоровича Огородника, проректора з гуманітарної освіти та виховної роботи, викладача трудового права нашого інституту, мого наставника в професії. Щиро йому дякую!
Можу засвідчити, що лише постійне самовдосконалення дає впевненість у собі та своєму професіоналізмі!

Лідія Бурханова

 

Щоб працювати ефективно, не можна стояти на місці

За професією я інженер-технолог — у 1986 році закінчила інститут. Із 1988 року працюю у відділі кадрів — спочатку у відділі робітничого постачання Вуглегірської ТЕС, а з 1993 року безпосередньо на Вуглегірській ТЕС.
Коли я починала роботу у відділі кадрів, багато що було непорушним і постійним. Закони не змінювалися, основними функціями відділу кадрів було оформлення прийняття, звільнення, переведення, відпусток.
Сьогодні змінюється не лише життя, що оточує нас, а й постійно відбуваються зміни у законодавстві, виникають різні нестандартні ситуації і проблеми, які вимагають оперативності й компетенції. Від їх правильного вирішення залежить не лише імідж підприємства, а й настрій працівників. Багато в чому саме правильні, відповідно до закону, дії кадровика унеможливлюють виникнення трудових спорів, конфліктів, гарантують дотримання інтересів підприємства і прав працівника.
Сьогодні, щоб працювати ефективно, не можна стояти на місці, а треба постійно освоювати нове, розвиватися і вдосконалюватися. Дуже добре, що є спеціалізовані видання, Інтернет, які допомагають у повсякденній роботі, адже невідступно відчуваєш потребу у додаткових професійних знаннях. Життя — це рух, і аби йти в ногу з часом слід постійно вчитися. Мені подобається вчитися, опановувати щось нове в професії.
На сторінках журналу «Довідник кадровика» завжди можна знайти корисну інформацію. А тест в журналі — чудова можливість перевірити себе, він спонукає до вивчення багатьох питань, зокрема й щодо управління персоналом та оплати праці, а також дає натхнення для подальшої роботи, додає енергії і віри у свої сили.
Беручи участь у тестуванні, я не дуже й розраховувала на перемогу, тому ця перемога така приємна. Мені хотілося перевірити свої знання, та й просто цікаво спілкуватися з колегами і улюбленим журналом.
У новому, 2011 році бажаю подальшого розвитку журналу, нових цікавих проектів та ідей.

Олена Крюкова

 

 

Учасники тестування,

які отримають сертифікат від редакції журналу «Довідник кадровика»

Дзюба Лариса Панасівна, провідний інженер по роботі з персоналом ДП «Полтавастандартметрологія», м. Полтава

Горельченкова Галина Іванівна, старший інспектор з кадрів ВАТ «Електротехнічний завод», м. Київ

Міщук Леонід Володимирович, начальник відділу кадрів ТОВ «БМУ-3» м. Вінниця

Никитенко Олександра Володимирівна, начальник відділу кадрів ВАТ НДПВТ «Львівтеплоелектропроект», м. Львів

Бухтій Раїса Тадеушна, начальник відділу кадрів ВАТ «Черкаський автобус», м. Черкаси

Комліченко Валентина Віталіївна, начальник відділу правового та кадрового забезпечення ДП «Запоріжстандартметрологія», м. Запоріжжя

Яцкевич Галина Іванівна, начальник відділу кадрів ТОВ «Вирівський кар’єр», с. Гранітне, Сарненський р-н Рівненської обл.

Хорольська Юлія Євгенівна, інспектор з кадрів ТОВ «ЛОТУРЕ-ЗЕРНОПРОМ», м. Лисичанськ Луганської обл.

Апестін Анатолій Вікторович, головний фахівець по роботі з клієнтами і персоналом ТОВ «Управління персоналом», м. Київ

Струніна Оксана Миколаївна, начальник відділу кадрів ТОВ «Манеж», м. Черкаси

Новаківська Алла Анатоліївна, начальник відділу кадрового забезпечення УПФУ в Голосіївському р-ні м. Києва, м. Київ

Цехмістрова Світлана Миколаївна, начальник відділу кадрового забезпечення Управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі м. Києва

Капельницька Ганна Іванівна, начальник відділу кадрів Чернігівського радіомеханічного технікуму, м. Чернігів

Шаврова Ганна Петрівна, старший інспектор з кадрів Міської психоневрологічної лікарні № 2 м. Донецька

Козюберда Ольга Миколаївна, інженер з кадрів КП ЖЕК «Нивки» Шевченківського р-ну м. Києва

Затокова Олена Борисівна, інспектор з кадрів ТОВ «Промкабель-Електрика», м. Київ

Науменко Лідія Миколаївна, завідувач відділу кадрів Волинського інституту економіки та менеджменту, м. Луцьк

Захарова Олена Володимирівна, начальник відділу кадрів КУ «Мелітопольський міський пологовий будинок», м. Мелітополь Запорізької обл.

Папій Оксана Антонівна, інспектор з кадрів ВОХР, м. Полтава

Устьянцева Наталія Миколаївна, начальник відділу кадрів Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання, м. Луцьк Волинської обл.

Губар Олена Василівна, начальник відділу кадрів і оргмасової роботи Чернігівської обласної спілки споживчих товариств, м. Чернігів

Гармаш Світлана Миколаївна, провідний інженер з підготовки кадрів ОКП «Донецьктеплокомуненерго», м. Донецьк

Науменко Наталія Михайлівна, менеджер з персоналу ТОВ АТП «Вантранс»

Кіт Лариса Василівна, начальник відділу кадрів Червонозаводської філії ЗАТ «Ройз-Мексимко»

Іванова Раїса Пилипівна, старший інспектор з кадрів Служби автодоріг у Миколаївській обл., м. Миколаїв

Цибрій Антоніна Геннадіївна, старший інспектор з кадрів Хмельницької філії Концерну РРТ, м. Хмельницький

Мошковська Олена Миколаївна, менеджер з персоналу ТОВ «ІВІК Холдинг-Груп»

Цьома Світлана Вікторівна, начальник відділу кадрів ТОВ «Формула ТТГ», м. Кіровоград

Прокопенко Ірина Володимирівна, начальник відділу кадрів ВАТ «Криворіжхліб», м. Кривий Ріг

Канович Валентина Леонідівна, головний правовий інспектор праці Міської профспілки працівників ЖКГ, м. Київ

Сотніков Леонід Анатолійович, начальник відділу кадрів ДП ЗАТ «Оболонь», м. Фастів Київської обл.

Піонтковський В’ячеслав Антонович, заступник начальника відділу кадрів ТОВ «Теплоелектропроект-Союз», м. Харків

Шиляєва Людмила Володимирівна, старший інспектор з кадрів ЗАТ «Вінницяпобутхім», м. Вінниця

Шаруханова Наталія Миколаївна, інспектор по кадровій роботі УЖСЗН, м. Судак, АР Крим

Яковицька Світлана Володимирівна, завідувач відділу кадрів Інституту математики НАН України, м. Київ

Буленок Мар’яна Олександрівна, інспектор з кадрів ТОВ «Телерадіокомпанія «ТВ-Сервіс», м. Хмельницький

Руденко Юлія Володимирівна, менеджер з персоналу Філії «Придніпровське регіональне управління» банку «Фінанси та кредит», м. Кременчук Полтавської обл.

Вірт Оксана Дмитрівна, менеджер з персоналу філії «Західне РУ» АТ «Банк «Фінанси та кредит», м. Львів

Полоскова Ірина Вікторівна, начальник відділу кадрів Миколаївського державного університету, м. Миколаїв

Гайдук Олена Григорівна, начальник відділу кадрів Східної філії ТОВ «Нафтозахист Україна», м. Ромни Сумської обл.

Потапова Надія Іванівна, начальник відділу кадрів ПАТ «Науково-виробниче об’єднання «Йодобром», м. Саки, АР Крим

Мішуточкіна Надія Юріївна, начальник відділу з питань кадрової, режимно-таємної, оборонної та мобілізаційної роботи міської ради Виконавчого комітету Лозівської міської ради, м. Лозова Харківської обл.

Тищук Ольга Миколаївна, начальник відділу кадрів ЗАТ «Славута-папір», м. Славута Хмельницької обл.

Шкільна Олена Євгеніївна, старший інспектор з кадрів ВАТ «Концерн Хлібпром», м. Гайсин Вінницької обл.

Кутинська Анжела Романівна, менеджер з персоналу ТОВ «АДМ», м. Київ

Ускова Ольга Володимирівна, начальник відділу по роботі з персоналом АТ «Родовід Банк», м. Донецьк

Василенко Валентина Миколаївна, начальник відділу Новосанжарської районної ради, смт Нові Санжари Полтавської обл.

Блінченко Ніна Василівна, начальник відділу по роботі з персоналом філії Сумського обласного управління ВАТ «Ощадбанк», м. Суми

Шаферова Оксана Сергіївна, менеджер з персоналу ТОВ «Миндальная роща», м. Алушта, АР Крим

Кисла Валентина Петрівна, начальник бюро по кадрах ВАТ «Полтавський завод медичного скла», м. Полтава

Чоботар Тетяна Іванівна, начальник відділу організаційно-кадрового забезпечення та роботи із зверненнями громадян Головного управління праці та соціального захисту населення, м. Дніпропетровськ

Кошіль Марія Львівна, інспектор з кадрів Стрийського районного територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів, с. Миртюки, Стрийський р-н Львівської обл.

Довбуш Вероніка Вікторівна, інспектор з кадрів компанії «Фокстрот», м. Донецьк

Пачевська Любов Петрівна, інспектор відділу кадрів філії ЗАТ «Кримтур», смт Коктебель, м. Феодосія, АР Крим

Долженко Людмила Петрівна, заступник генерального директора з кадрових питань ВАТ «НВО «Етал», м. Олександрія Кіровоградської обл.

Зосім Ірина Володимирівна, провідний інженер ТОВ «Вестрон», м. Харків

Козловська Олена Василівна, провідний фахівець з кадрової роботи філії ЗАТ «Приазовкурорт», клінічний санаторій «Лазурний», м. Бердянськ Запорізької обл.

Капустіна Лідія Миколаївна, провідний фахівець з кадрової роботи філії ЗАТ «Приазовкурорт», клінічний санаторій «Лазурний», м. Бердянськ Запорізької обл.

Колодій Олена Олександрівна, начальник відділу по роботі з персоналом ЗАТ «Кримський ТИТАН», м. Армянськ, АР Крим

Капран Олена Вікторівна, помічник начальника депо з кадрів ВП «Вагонне депо Здолбунів», м. Здолбунів Рівненської обл.

Рудницька Світлана Йосипівна, старший інспектор з кадрів ТОВ «Валки-Ільменіт», смт Іршанськ, Володимир-Волинський р-н Житомирської обл.

Шимко Тетяна Миколаївна, інспектор з кадрів ЗАТ «Оболонь», м. Київ

Вицуп Оксана Василівна, начальник відділу кадрів СП «Оптіма-Фарм «ЛТД», м. Київ

Осипенко Людмила Іванівна, начальник бюро ХРП «АвтоЗАЗ-Мотор» ЗАО «ЗАЗ», м. Мелітополь Запорізької обл.

Діброва Ольга Іванівна, начальник відділу з питань кадрової роботи Управління праці та соціального захисту населення Бабушкінської районної у м. Дніпропетровську ради

Чоба Тетяна Олександрівна, інженер з підготовки кадрів Млинського ВУПЗГ філії УМГ «Київтрансгаз», с. Млин, Носівський р-н Чернігівської обл.

Горова Тетяна Миколаївна, помічник виконавчого директора з кадрових питань Шосткинської ТЕЦ, м. Шостка Сумської обл.

Петрова Тетяна Тимофіївна, голова Алуштинської міської організації профспілок працівників освіти та науки, м. Алушта, АР Крим

Пипченко Тетяна Володимирівна, старший інспектор відділу кадрів КП «Теплосервіс», м. Коростишів Житомирської обл.

Салабай Наталія Іванівна, секретар-діловод та в. о. інспектора відділу кадрів КП «Стрийводоканал», м. Стрий Львівської обл.

Миколишин Ірина Миколаївна, інспектор з кадрів ВАТ «Геотехнічний інститут», м. Львів

Нижниченко Наталія Олексіївна, менеджер з персоналу ТОВ «Мандри за смаком», м. Київ

Романенко Галина Вікторівна, фахівець з кадрів 2-ї категорії філії спеціалізованого електрозв’язку ВАТ «Укртелеком», м. Київ

Король Микола Іванович, начальник відділу кадрів ЗАТ «Агроресурс», м. Рівне

Щербата Ірина Миколаївна, інспектор відділу кадрів ПП «Пілад», м. Черкаси

Григорова Валентина Василівна, начальник відділу кадрів ЗАТ «Торговий дім «Укртатнафта», м. Кременчук Полтавської обл.

Неволіна Вікторія Юріївна, старший інспектор з кадрів ДІ «УкрНДІводоканалпроект», м. Київ

Шишкіна Раїса Вікторівна, начальник відділу кадрового забезпечення ДІ «УкрНДІводоканалпроект», м. Київ

Толстякова Олена Сергіївна, менеджер з персоналу «Исиг Бали Украина», м. Дніпропетровськ

Федотова Ольга Петрівна, начальник відділу кадрів ДП МОУ «ОАРП «Одесавіаремсервіс», м. Одеса

 

Результати  підбиття підсумків тестування і імена переможців у номінаціях «Найкращий знавець трудового права України» і «Найкращий знавець у сфері управління персоналом» також опубліковані в №1 2011 р. журналу “Довідник кадровика” / Справочник кадровика”

____________________________________________________________________

Інформація про тестування-2010: умови, завдання, анкета