...
Реєструйся

ТОП-10 новин тижня від Єдиної електронної системи «КАДРОВИК-онлайн»


Штраф за посередництво у працевлаштуванні за кордоном без відповідної ліцензії — від 100 до 200 НМДГ
Мінсоцполітики розробило та оприлюднило законопроект щодо ліцензування господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном. Згідно з документом компанії-посередники у працевлаштуванні зобов’язані будуть подавати до центру зайнятості регулярну інформацію про кількість укладених договорів про надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном та кількість працевлаштованих за кордоном осіб. Також пропонується встановити відповідальність для компаній-посередників у працевлаштуванні за кордоном: фінансові санкції — до 24360 грн. та штрафи — до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням — нова редакція з 4 липня
Відповідну постанову № 439 Кабмін прийняв 26 червня 2015 р.
Порядком передбачено здійснювати розрахунок допомоги за всіма видами страхування в календарних днях (раніше — в робочих). Розрахунковий період при розрахунку середньої зарплати для страхових випадків, що настали починаючи з 04.07.2015 р., становить 12 календарних місяців (раніше — 6 місяців). Відпустку без збереження заробітної плати віднесено до часу, не відпрацьованого з поважних причин. Перші 5 днів тимчасової непрацездатності оплачуються в такому ж порядку й у таких же розмірах, як і інші дні тимчасової непрацездатності. В новій редакції викладено Довідку про заробітну плату.

Соціальна відпустка працівникам, які мають дітей: кому надається; при досягненні якого віку дитиною втрачається право на цю відпустку?
Мінсоцполітики деталізувало категорії осіб, які мають право на додаткову оплачувану відпустку згідно зі ст. 19 Закону «Про відпустки». Зазначено, що чинне законодавство не містить конкретного переліку документів, які слід пред’явити жінці, яка виховує дитину без батька, для отримання додаткової соціальної відпустки.
Робота працівника на умовах неповного робочого часу не може слугувати підставою для зменшення тривалості такої відпустки. Право на таку відпустку залежить від віку дитини. Дитина — це особа віком до 18 років (повноліття), але дитина може набути прав повнолітньої раніше, наприклад, у разі реєстрації шлюбу. В результаті матір такої особи втратить право на соціальну відпустку.

Ще раз щодо повідомлення про прийняття працівника на роботу
Найбільш обговорюваним нормативно-правовим актом останніх днів став Порядок повідомлення Державної фіскальної служби про прийняття на роботу працівника, затверджений постановою Кабінету Міністрів від 17.06.2015 № 413.
Ще раз щодо повідомлення про прийняття працівника на роботу власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою: кому воно подається; коли, в який строк; як оформлюється; особливості Форми повідомлення, які дані потрібно зазначити. Ці та інші питання висвітлюються у консультаціях експертів, доступна також відео- консультація.

Затверджено Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця
Відповідну постанову № 440 про затвердження такого Порядку Кабмін прийняв 26.06.2015 р.
Порядок установлює єдиний розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності на весь період такої непрацездатності: за перші п’ять днів та починаючи з шостого дня 50% середньої зарплати для страхового стажу до 3 років; 60% — від 3 до 5 років; 70% — від 5 до 8 років; 100% — понад 8 років).
Таким чином встановлюється єдиний розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності на весь період такої непрацездатності — як за перші п’ять днів так і починаючи з шостого дня, що дасть змогу роботодавцям спростити розрахунок зазначеної допомоги.
Відповідно втрачає чинність існуючий Порядок оплати (затверджений постановою КМУ від 06.05.2001р. № 439).

Допомога по тимчасовій непрацездатності, викликаній алкогольним сп’янінням, Фондом не надається
У Фонді СС з ТВП роз’яснили особливості надання допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з травмою, отриманою внаслідок алкогольного сп’яніння. Так, комісія із соціального страхування підприємства повинна з’ясувати причини й обставини, за яких особа отримала травму або захворювання, що призвело до її тимчасової непрацездатності, та встановити наявність причинного зв’язку травми з вживанням алкоголю. Якщо такий зв’язок встановлено, комісія приймає рішення про відмову в наданні допомоги. У випадку, коли травма не пов’язана із вживанням алкоголю, допомога надається на загальних підставах.

Розпочалася вступна кампанія. Яким буде держзамовлення2015?
У 2015 році знову з’явилися деякі зміни в правилах прийому до ВНЗ. Абітурієнти можуть подати максимально до 15 заяв (у 5 вищих навчальних закладів, на 3 спеціальності у кожен). Але при цьому вступникам необхідно визначати рівень пріоритетності поданих заяв. Пріоритет номер один — це для конкретного абітурієнта найбільш бажана спеціальність та університет.
За рішенням Міносвіти абітурієнти, які вступають на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» або ступеня магістр, можуть подавати документи без оригіналів диплома бакалавра та додатку до нього у зв’язку із збоями при виготовленні дипломів ступеня бакалавра.
Кабмін затвердив Обсяги державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів для державних потреб у 2015 році, а також Перелік державних замовників, — постанова від 01.07.2015 р. № 462. Як прокоментували в профільному міністерстві, обсяг держзамовлення в 2015 році зменшено на 12% порівняно з минулим роком, зросло держзамовлення для військових, МВС та медиків.

Спрощено порядок надання соціальних послуг внутрішньо переміщеним особам
Уряд прийняв зміни до постанов, якими врегульовано надання матеріального забезпечення та соціальних послуг Фондом соцстрахування працівникам, які переселилися з тимчасово окупованої території, району проведення АТО.
Також змінено Порядок реєстрації, перереєстрації безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб. Визначено вичерпний перелік документів для реєстрації в центрах зайнятості таких осіб, які звільнилися з роботи, але відсутні документи, що підтверджують факт звільнення.

Випускники ВНЗ не зобов’язані три роки відпрацьовувати
Міносвіти відзначило, що Закон «Про вищу освіту» не містить умов про обов’язковість трирічного відпрацювання або відшкодування в установленому порядку до державного бюджету вартості навчання. Крім того, відсутній і механізм, який би зобов’язав випускника ВНЗ, підготовка якого здійснювалась за держзамовленням, відшкодувати до держбюджету вартість навчання та компенсувати замовникові всі понесені витрати за угодою. Але студенти, які підписали угоду з керівництвом ВНЗ і роботодавцем до набрання чинності Законом «Про вищу освіту», повинні відпрацювати за направленням.

План перевірок ДФС пропонується оприлюднювати на офіційному сайті та в друкованому виданні
Зареєстровано законопроект № 2212а «Про внесення змін до Податкового кодексу України», яким пропонується План-графік перевірок оприлюднювати державною мовою на офіційному сайті ДФС та в офіційному друкованому виданні. Оприлюднення плану-графіку перевірок на поточний рік на офіційному сайті ДФС та в офіційному друкованому видані, яке визначається Державною фіскальною службою, на думку авторів законопроекту, сприятиме забезпеченню доступу до інформації та відкритості в роботі ДФС у частині проведення перевірок. В оприлюднений графік вже не можна буде внести зміни та провокувати перевірки поза графіком.

Оцініть усі переваги «КАДРОВИК-ОНЛАЙН»,
отримавши ДЕМО-ДОСТУП у менеджера
за телефоном (044) 568-5138 або онлайн, заповнивши заявку!