...
Реєструйся

Трудові книжки стануть історією, а облік стажу вестимуть по-новому


9 жовтня Міністр КМУ Дмитро Дубілет пообіцяв запустити законопроект і акти уряду, які скасують обов’язковість трудових книжок.

А 22 жовтня стали відомі деталі законопроекту авторства Мінсоцполітики, згідно з яким повинні перевести дані про стаж в електронну форму. Зокрема, будуть вести облік трудової діяльності працівника в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб. Також можна використовувати і трудову книжку, якщо це передбачено колективним договором. А включати до реєстру застрахованих осіб відомості про трудову діяльність працівників будуть протягом п’яти років на підставі поданих відомостей.

Нині оприлюднений проект постанови КМУ «Про заходи щодо поетапного впровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі».

Пропонують, щоб дані в реєстрі застрахованих осіб підтверджували наявний трудовий стаж для укладення трудового договору, призначення пенсій та інших цілей, передбачених законодавством. 

Мінфіну буде доручено переглянути форму звіту з ЄСВ з метою обліку відомостей про посаду, кваліфікації та умов праці застрахованих осіб.
ПФУ визначить порядок подання відомостей про трудову діяльність працівника в електронній формі, забезпечить створення і надання на безоплатній основі особам, які виявили бажання подати відомості, відповідних програмних засобів.

Відомості про трудову діяльність працівників подаватимуть до ПФУ через веб-портал електронних послуг у вигляді копій передбачених законодавством документів, відсканованих з обов’язковим накладенням страхувальником або застрахованою особою кваліфікованої електронного підпису. Зазначені відомості можуть бути представлені також в оцифрованному вигляді. Ідентифікують відомості про особу подаватимуть шляхом заповнення відповідних полів анкети застрахованої особи.

Оцифрують відомості про трудову діяльність працівників відповідальні особи органу ПФУ на підставі сканованих копій документів, доповнивши персональної облікової картки застрахованої особи в реєстрі інформації, наявної в сканованих копій документів.