...
Реєструйся

Трудовий кодекс: завдання президента – бути!


Час плине дуже швидко, завдяки прогресу з’являються не тільки нові технології, а й нові генерації людей. Покоління X, Y, Z змінюють одне одного, а країна й досі очікує на свій Трудовий кодекс. Нещодавно президент доручив уряду доопрацювати і затвердити Трудовий кодекс — вже до 1 січня 2020 року. Володимир Зеленський збирається таким чином «покращити бізнес-клімат в країні, переглянути трудове законодавство і ввести єдину систему електронних послуг».

Питання доопрацювання Трудового кодексу стоїть ще з моменту проголошення незалежності України і тільки 5 листопада 2015 року Верховна Рада України в першому читанні прийняла за основу проект ТК (реєстр. № 1658). У зв’язку з цим, Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення було доручено доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням зауважень та пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи. Задля цієї мети було створено спеціальну Робочу групу , але до другого читання, з різних причин, проект не дійшов. Упродовж 2015–2016 років Робоча група провела більш ніж 40 засідань, на яких було удосконалено положення законопроекту № 1658, розглянуто та прийнято рішення щодо 1885 пропозицій.

Тож, 26 травня 2017 року за ініціативи Всеукраїнської спілки кадровиків відбувся відкритий круглий стіл на тему «Трудовий кодекс vs КЗпП: переваги для роботодавця». Він став логічним продовженням Всеукраїнських кадрових зборів, на яких провідними фахівцями спільноти кадровиків було вирішено звернутися до органів законодавчої та виконавчої влади з пропозицією пришвидшити прийняття Трудового кодексу та сприяти переходу трудових відносин на сучасний європейський рівень. Головною темою дискусії став аналіз найбільш важливих поправок, що планували внести до останнього варіанту Трудового кодексу, затвердженого парламентом у першому читанні. Наприкінці заходу члени круглого столу підписали лист-звернення до Голови Верховної Ради України, голів усіх парламентських фракцій, Прем’єр-міністра та Президента України з пропозицією прийняти Трудовий кодекс України на найближчій сесії Верховної Ради України.

У реаліях сьогодення кадровикові мало бездоганно виконувати свої посадові обов’язки. Кадрові спеціалісти тісно співпрацюють: зі службою охорони праці, бухгалтерією та багатьма іншими відомствами. Кадровики є янголами-охоронцями для роботодавця та правозахисниками для працівників. Додайте до цього ще взаємодію з усіма державними структурами і контролюючими органами. Одним словом, кадровик — посередник між державою та роботодавцем. Бездоганна робота кадровика та чітка взаємодія — гарантія роботи без ризиків, штрафів та санкцій. Спеціалістам такого рівня важливо спиратися на чітку букву закону. Трудовий кодекс — один з них.

Ось чому кадровики, затамувавши подих, чекають подальшого розвитку подій. «КАДРОВІК.UA» тримає руку на пульсі. Залишайтеся з нами, щоб дізнаватися все з перших вуст!

Матеріал підготовлений редакцією журналу «КАДРОВИК.UA».