...
Реєструйся

Трудовий стаж для виходу на пенсію збільшено


Трудовий стаж є найважливішим фактором при призначенні пенсії. Від його розміру залежить право людини на той чи інший вид пенсії, а також сума пенсійних виплат. З жовтня влада підвищила рівень вимог до мінімального трудового стажу, відтепер, щоб вийти на відпочинок, потрібно відпрацювати не менше 26 років.

Вимоги до наявності стажу будуть міняти щороку — поки у всіх тих, хто виходить на пенсію, не буде 35 років стажу (про тих, хто працював у шкідливих умовах, не йдеться).

Варіанти отримання пенсії без трудового стажу:

  1. Сплатити самостійно кошти за періоди, в яких особа не підлягала пенсійному страхуванню та які відповідно не увійшли до страхового стажу. ПФУ зарахує відповідні періоди до страхового стажу.
  2. Працювати далі й набути стаж, що дає право на пенсію на дату досягнення пенсійного віку.
  3. Вийти на пенсію у 63 роки чи 65 років, залежно від набутого стажу (право на призначення пенсій у 63 роки мають ті особи, стаж яких становить менше 26 років, від 16 до 26 років).
  4. Якщо особа має щонайменше 15 років страхового стажу, вона може припинити працювати й отримувати до 2020 року тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.
  5. Після досягнення 65 років отримувати державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію.

Матеріали до теми