...
Реєструйся

Тривалість відпусток освітян у період воєнного стану: відповідь МОН


Міністерство освіти і науки України, зокрема, повідомляє, що відповідно до статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закону № 2136) у період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні.

Законом не заборонено у період дії воєнного стану надавати працівникам, які мають дітей, додаткову відпустку, що передбачена статтею 19 Закону України 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки».

Мобілізований працівник: алгоритм дій для кадровика

Подовжена тривалість щорічної основної відпустки для педагогічних працівників закладів освіти не скасовується, а лише обмежується на період дії воєнного стану.

Надання невикористаних у період дії воєнного стану днів щорічної відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

Водночас МОН інформує, що у Верховній Раді України зареєстрований проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» (реєстр. № 7251 від 05.04.2022), до якого Міністерство освіти і науки надавало свої зауваження стосовно внесення змін до статті 12 Закону № 2136 щодо зняття обмеження тривалості щорічної відпустки, що надається педагогічним і науково-педагогічним працівникам протягом періоду дії воєнного стану.

Прийняття цього законопроекту дозволить надавати у період дії воєнного стану педагогічним працівникам щорічну основну відпустку повної тривалості.

Джерело: Профспілка працівників освіти і науки України

ТОП-50 відповідей на запитання кадровиків у воєнний час

Матеріали до теми


Закон № 3633 діє з 18 травня, оновити дані у ТЦК треба протягом 60 днів
Як ми вже повідомляли, Президент України Володимир Зеленський 16 квітня підписав Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-ІХ ...