...
Реєструйся

Тимчасово зменшити зарплату працівникам можна, виконавши «трудові» вимоги


На час карантину роботодавець може зменшити розмір зарплати та премії лише за умови дотримання вимог трудового законодавства.

Зокрема, стаття 14 Закону України «Про оплату праці» від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР (далі — Закон № 108) передбачає, що норми колдоговору, що допускають оплату праці нижче від норм, визначених генеральною, галузевою (міжгалузевою) або територіальною угодами, можуть застосовуватись лише тимчасово на період подолання фінансових труднощів підприємства терміном не більш як шість місяців. Проте в будь-якому разі оплачувати працю треба не нижче від державних норм і гарантій в оплаті праці.

Тому, якщо у колдоговорі ця норма прописана, підприємство може застосувати цей тимчасовий захід.

Водночас треба нагадати і вимоги ст. 103 Кодексу законів про працю (далі — КЗпП), за якою про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення роботодавець повинен повідомити працівника не пізніш як за два місяці до їх запровадження або зміни. Аналогічна норма є і в статті 29 Закону № 108. Тому в ситуації з карантином такий варіант не завжди підійде.

Проте можлива дистанційна робота на умовах неповного робочого часу, звісно, за заявою працівника, який висловив бажання працювати на таких умовах. Оплачують працю при неповному робочому часі пропорційно до відпрацьованого часу.

Матеріали до теми


Профспілка зробила заяву щодо зарплат освітян: подробиці
Профспілка працівників освіти звернулася до Кабінету Міністрів щодо диференціації заробітної плати вчителів, з урахуванням професійної кваліфікації, складності, важливості та відповідальності ...