...
Реєструйся

У КСУ оскаржують скасування права на перерахунок пенсій держслужбовцям


На розгляд Конституційного Суду України надійшло подання про невідповідність Конституції деяких норм Закону «Про державну службу» щодо перерахунку пенсії державним службовцям.

У поданні зазначається, що у зв’язку з набуттям чинності з 1 травня 2016 року новим Законом «Про державну службу» положення Закону «Про державну службу» від 16.12.1993 року № 3723-ХІІ, що передбачали перерахунок пенсій осіб, що мають право на пенсійне забезпечення державного службовця, втратили чинність.

Відповідно до статті 90 нового Закону «Про державну службу» пенсійне забезпечення державних службовців здійснюється відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Інші норми, що стосувалися б пенсійного забезпечення осіб, що мають право на пенсійне забезпечення державного службовця, зокрема, в частині здійснення перерахунку пенсій, відсутні.

Таким чином, з 01.05.2016 року, унаслідок втрати особами, що мають право на пенсійне забезпечення державного службовця, право на перерахунок пенсії державних службовців, звужено зміст та обсяг існуючих прав таких осіб, переконані народні депутати — ініціатори конституційного подання.

Тому депутати просять Конституційний Суд України перевірити на конституційність пункт 5 розділу III «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 2 березня 2015 року № 213-VIII та статтю 90 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 року № 889-VIII, оскільки вважають їх неконституційними і такими, що мають бути скасовані.

Наразі відповідне конституційне подання вивчає Секретаріат Конституційного Суду, після чого Суд має винести ухвалу про відкриття чи відмову у відкритті конституційного провадження.

Джерело: www.ukrainepravo.com

Видання для кадровиків Журнали реєстрації