...
Реєструйся

У Львові підприємців зобов’язали працювати українською мовою


Львівська міська рада затвердила ухвалу «Про регулювання мови обслуговування громадян у сфері надання послуг, торгівлі та здійснення інформування про товари та послуги у м. Львові», яка зобов’язує всі заклади харчування та обслуговування у місті надавати послуги українською мовою. Про це повідомила прес-служба міськради.

Документ передбачає, що у Львові мовою спілкування, діловодства і ведення документації органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій комунальної форми власності є державна мова.

На території Львова вивіски, плакати, афіші, повідомлення та цінники повинні виконуватись державною мовою.

Рекламні оголошення, повідомлення та інші форми аудіо- і візуальної рекламної продукції виконуються відповідно до Закону України «Про рекламу». Якщо реклама виконана іноземною мовою, поруч із текстом, викладеним іноземною мовою, розміщується переклад державною мовою, який за розміром та змістом не може бути меншим оригіналу.

Ці вимоги не поширюються на товарні знаки, знаки обслуговування, логотипи, якщо вони зареєстровані у встановленому порядку іноземною мовою. При необхідності використання іноземної мови розмір шрифту тексту інформаційного характеру не може бути більшим за розмір шрифту тексту державною мовою.

Маркування, етикетування продовольчих та непродовольчих товарів, які реалізуються у м. Львові, інструкції про їх застосування виконуються державною мовою. За рішенням виробників товарів поруч із текстом, викладеним державною мовою, може розміщуватися його переклад іншими мовами.

Знаки для товарів і послуг наводяться у тому вигляді, у якому їм надана правова охорона в Україні.

У м. Львові у всіх сферах обслуговування громадян вживається державна мова. Виконавець послуг зобов’язаний звертатися та спілкуватися зі споживачем послуг (клієнтом) державною мовою. Перехід на іноземні мови можливий за бажанням клієнта (споживача) у разі, якщо виконавець послуг ними володіє.

У всіх закладах сфери громадського харчування, торгівлі, обслуговування обов’язковою є наявність переліків товарів і послуг, у тому числі меню, прейскурантів цін, інформаційних буклетів, брошур та інших засобів надання/розміщення інформації, виконаних державною мовою. При обслуговуванні споживачів, персонал зобов’язаний пропонувати меню, переліки товарів та послуг, прейскуранти цін, інформаційні буклети, брошури, та інші засоби надання/розміщення інформації державною мовою і лише на вимогу споживача надати меню, переліки товарів та послуг, прейскуранти цін, інформаційні буклети, брошури та інші засоби надання/розміщення інформації будь-якою іншою мовою за наявності.

Ці вимоги не поширюються на заклади, у яких меню, переліки товарів та послуг, прейскуранти цін, інформаційні буклети, брошури та інші засоби надання/розміщення інформації здійснені державною мовою з паралельним перекладом іноземною або кількома іноземними мовами, які одразу надаються споживачам. Суб’єкти господарювання, реалізуючи продукцію (виріб, товар, роботу чи послугу, які виготовляються, виконуються чи надаються для задоволення суспільних потреб) і здійснюючи обслуговування споживачів у закладах громадського харчування, громадському транспорті та розважальних закладах при відтворенні аудіовізуальних творів (пісень, музичних треків, ведення розважальних програм), зобов’язані дотримуватися вимог, встановлених Законом України “Про телебачення і радіомовлення“ для телерадіоорганізацій.

У Львові у сфері громадського харчування, торгівлі, інших сферах обслуговування інформація на касових чеках, розрахункових квитанціях, транспортних квитках, квитках на культурно-розважальні, спортивні та інші заходи здійснюється та надається споживачам державною мовою, за винятком власних товарних знаків, знаків обслуговування, логотипів, якщо вони зареєстровані у встановленому порядку іноземною мовою.

Зазначимо, обслуговування споживачів має відбуватись державною мовою, окрім випадку, коли споживач нею не володіє або звертається до працівників суб’єкта господарювання будь-якою іншою мовою, і відповідні працівники володіють такою мовою.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють свою діяльність на території м. Львова, зобов’язані реалізовувати продукцію, що відповідає вимогам цієї ухвали.

Окрім того, ухвалою рекомендують закладам торгівлі та громадського харчування мати обслуговуючий персонал, який володіє англійською або іншою іноземною мовою для її використання з іноземними споживачами і примірник меню (прейскуранта цін, інформаційного буклета тощо), який виконаний англійською або іншою іноземною мовою.

Додамо, недотримання вимог цієї ухвали є адміністративним правопорушенням за ст. 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Джерело: ukrainepravo.com

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...