...
Реєструйся

У пенсійному законодавстві заплановані зміни щодо інвалідів


Верховна Рада України прийняла за основу проект закону про внесення змін до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо стимулювання роботи осіб із числа інвалідів.

Законопроектом № 1106 пропонується внести зміни до ч. 2 ст. 33 зазначеного закону, передбачивши, що інвалідам ІІ групи пенсія по інвалідності призначається у розмірі пенсії за віком у тому числі під час продовження ними трудової діяльності, за умови наявності страхового стажу (в залежності від віку, в якому вперше встановлена інвалідність):

  • у жінок — від 20 до 25 років стажу;
  • у чоловіків — від 25 до 30 років стажу.

На даний час пенсія по інвалідності II групи призначається в розмірі 90 % пенсії за віком. Право на встановлення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, тобто 100 % пенсії за віком мають лише непрацюючі інваліди II групи, за умови наявності вищезазначеного стажу.

Також пропонується внести зміни до ч. 3 ст. 42, передбачивши, що пенсіонерам із числа інвалідів І групи перерахунок пенсії, обчислений відповідно до ст. 28 цього закону, проводиться з дня встановлення нового розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, незалежно від факту їх роботи.

На даний час, у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, підвищується розмір пенсії, обчислений відповідно до ст. 28 цього закону, тільки непрацюючим пенсіонерам. Тим пенсіонерам, які продовжують працювати, зазначений перерахунок проводиться лише після звільнення з роботи.

За інформацією порталу Верховної Рада України