...
Реєструйся

У яких випадках настає відповідальність у вигляді штрафу за порушення трудового законодавства?


Аналізуємо судову справу № 697/2073/17 за адміністративним позовом ФОП до Управління Держпраці у Черкаській області про визнання протиправними дій та скасування відповідних постанов.

Частиною четвертою статті 2 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 5 квітня 2007 року № 877-V (далі — Закон № 877-V) передбачено, що заходи контролю здійснюються органами державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення у встановленому цим законом порядку з урахуванням особливостей, визначених законами у відповідних сферах та міжнародними договорами.

У частині п’ятій статті 2 Закону № 877-V наведено вичерпний перелік норм цього Закону, дотримання яких зобов’язані забезпечити Держпраці та її територіальні органи при здійсненні державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.

Відповідно до положень підпункту 6 пункту 5 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 295, інспекційні відвідування роботодавців проводяться, зокрема, за інформацією Пенсійного фонду України та його територіальних органів, у тому числі, про роботодавців, які нараховують заробітну плату менше мінімальної.

При цьому при обговоренні питання про законність та обґрунтованість як проведення перевірки, так і застосування штрафу за порушення трудового законодавства слід пам’ятати, що для України є чинною Конвенція Міжнародної організації праці № 81 1947 року «Про інспекцію праці у промисловості й торгівлі», яка ратифікована Законом України від 08 вересня 2004 року № 1985-IV.

Повний текст матеріалу Лариси Сидорової, юриста, експерта із цивільного судочинства, читайте в наступних номерах журналу «КАДРОВИК.UA».

Придбати видання Архів журналу