...
Реєструйся

УЧИТЕЛІ МОЖУТЬ ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ НА ДОБРОВІЛЬНУ СЕРТИФІКАЦІЮ ДО 1 ЛЮТОГО


15 січня 2019 року відкривається реєстрація для участі в пілотному проекті сертифікації педагогічних працівників. Зареєструватися можна буде з 15.00 на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Участь у сертифікації є виключно добровільною – це одна з її головних засад. У пілотному проекті зможуть взяти участь до 1000 вчителів початкових класів.

Для реєстрації на сертифікацію необхідно зробити 6 простих кроків.

1. Ознайомитися з Положенням про сертифікацію, де зазначено всю основну інформацію.
2. Підготувати необхідну інформацію та документи. Насамперед знадобиться довідка із закладу освіти, де працює вчитель, а також веб-папка на одному з файлообмінників для завантаження е-портфоліо. Посилання на неї потрібно буде вказати під час заповнення реєстраційної форми.
3. Створити й оформити реєстраційну картку-заяву, скориставшись сервісом за посиланням.
4. Сформувати комплект реєстраційних документів:

  • оформлену реєстраційну картку-заяву;
  • копію паспорта громадянина України (сторінки з фотокарткою та П. І. Б.), а в разі його відсутності – інший документ, що посвідчує особу педагогічного працівника;
  • копію одного з таких документів: довідки про присвоєння ідентифікаційного номера фізичної особи – платника податків, або картки фізичної особи – платника податків, або сторінки паспорта, на якій зроблено відмітку з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків; сторінки паспорта, на якій зроблено відмітку про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта (для особи, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття РНОКПП);
  • довідку із закладу освіти, у якому працює педагогічний працівник.

5. Надіслати комплект документів рекомендованим поштовим відправленням до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти або подати нарочно.
6. Отримати повідомлення учасника сертифікації.

Реєстрація триватиме до 1 лютого 2019 року включно.

Варто зауважити, що 11 та 12 січня пройшло успішне тестування сервісу створення й оформлення реєстраційної картки-заяви. Кожен охочий міг потренуватися та заповнити відповідну форму. За даними УЦОЯО, цією можливістю скористалися понад 150 осіб. Після завершення тестування внесена інформація була видалена, а сформована тестова картка не може бути використана під час реєстрації для участі в сертифікації.

Процедура сертифікація складатиметься з 3-х етапів: експертне оцінювання професійних компетентностей учасника через вивчення практичного досвіду їх роботи; самооцінювання учасником власної педагогічної майстерності (е-портфоліо); оцінювання фахових знань та умінь учасника через незалежне тестування.

Вивчення практичного досвіду роботи вчителя відбуватиметься в закладі освіти, де він працює. Організацію цього процесу здійснюватиме Державна служба якості освіти (ДСЯО) та її територіальні органи, а безпосередньо оцінювання проводитимуть незалежні освітні експерти (щонайменше два). Попередньо кожен експерт пройде відбір та необхідне навчання.

Наразі заплановано 2 періоди, в які експерти виїжджатимуть до учасників сертифікації: із середини лютого до кінця травня та з вересня до жовтня 2019-го. Про їхній візит вчитель отримає попередження на електронну пошту не пізніше ніж за 3 дні до приїзду. Кожного учасника експерти відвідуватимуть тільки 1 раз.

Критерії та порядок оцінювання практичного досвіду вже готові і будуть найближчим часом оприлюднені на сайті МОН.

У власному електронному портфоліо кожен учитель має продемонструвати свою педагогічну майстерність з формування ключових компетентностей і наскрізних умінь учнів. Для створення е-портфоліо учасник має зробити опис проведеного ним навчального заняття та зробити самооцінювання відповідно до спеціальної анкети. Складовою е-портфоліо також може бути відеозапис проведеного ним уроку чи фрагментів навчальних занять загальним обсягом від 15 до 30 хвилин. Матеріали е-портфоліо мають бути завантажені до 1 липня 2019 року до власної веб-папки, гіперпосилання на яку зазначене ним під час реєстрації.

Організацією незалежного тестування займатиметься Український центр оцінювання якості освіти та його регіональні центри. За попереднім графіком воно відбуватиметься у жовтні – листопаді (у період масових канікул). МОН уже підготувало програму, на базі якої розроблятимуться відповідні тести.

Результати сертифікації визначатиме міжвідомча експертна комісія, до складу якої увійдуть представники МОН, УЦОЯО та ДСЯО. Також до неї можуть включатися представники громадськості. Комісія прийматиме рішення щодо результатів сертифікації шляхом установлення порогових балів з 2 етапів випробування: вивчення практичного досвіду та тестування.

Сертифікацію пройдуть та отримають відповідний документ усі вчителі, які за цими складовими набрали кількість балів, яка дорівнює або перевищує порогові бали.

Якщо учасник подолав поріг з тестування і не подолав з вивчення практичного досвіду – комісія може прийняти рішення вивчити електронне портфоліо. За результатами цього розгляду комісія може прийняти рішення про успішне проходження учасником сертифікації.

Для тих вчителів, які успішно пройдуть сертифікацію, передбачається щомісячна доплата в розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати) пропорційно обсягу педагогічного навантаження упродовж трьох років чинності сертифіката.

Крім того, успішне проходження сертифікації зараховуватиметься як проходження чергової (позачергової) атестації з присвоєнням йому наступної категорії або підтвердженням наявної вищої категорії.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації