...
Реєструйся

Урахування суми матеріальної допомоги до зарплати


Запитання:

Чи необхідно враховувати суми матеріальної допомоги до заробітної плати при обчисленні її мінімального рівня, якщо матеріальна допомога під час війни виплачується без обмеження кількості виплат й отримують її майже всі працівники?

Відповідь:

Матеріальна допомога — це фінансова підтримка, або нецільова благодійна допомога працівнику від свого роботодавця, яка виплачується за заявою працівника.

Згідно зі статтею 1 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» (далі — Закон № 108/95-ВР) заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Відповідно до статті 3-1 Закону № 108/95-ВР (у редакції Закону України від 6 грудня 2016 року № 1774-VIII) розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Тобто якщо працівник виконав місячну норму праці, йому мають нарахувати зарплату не нижче від розміру мінімальної заробітної плати.

Що стосується сум матеріальної допомоги, то вони не враховуються до зарплати для забезпечення її мінімального рівня, оскільки виплачуються працівникові не за виконану ним роботу та не є елементами заробітної плати.

Сувенірна кадрова чашка — гарний подарунок для створення теплого настрою собі й колегам. Замовити можна тут.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...