...
Реєструйся

Урахування суми матеріальної допомоги до зарплати


Запитання:

Чи необхідно враховувати суми матеріальної допомоги до заробітної плати при обчисленні її мінімального рівня, якщо матеріальна допомога під час війни виплачується без обмеження кількості виплат й отримують її майже всі працівники?

Відповідь:

Матеріальна допомога — це фінансова підтримка, або нецільова благодійна допомога працівнику від свого роботодавця, яка виплачується за заявою працівника.

Згідно зі статтею 1 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» (далі — Закон № 108/95-ВР) заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Відповідно до статті 3-1 Закону № 108/95-ВР (у редакції Закону України від 6 грудня 2016 року № 1774-VIII) розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Тобто якщо працівник виконав місячну норму праці, йому мають нарахувати зарплату не нижче від розміру мінімальної заробітної плати.

Що стосується сум матеріальної допомоги, то вони не враховуються до зарплати для забезпечення її мінімального рівня, оскільки виплачуються працівникові не за виконану ним роботу та не є елементами заробітної плати.

Сувенірна кадрова чашка — гарний подарунок для створення теплого настрою собі й колегам. Замовити можна тут.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Матеріали до теми


Право працівника на доплату за суміщення професій або виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги
ЗАПИТАННЯ Чи має працівник право на доплату за суміщення професій або виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги?   ВІДПОВІДЬ Так, має. ...
Членські організації ФПУ розробили звернення про захист соціальних прав і гарантій членів профспілок (законопроєкт № 11367)
На заклик Президії ФПУ провести роботу щодо залучення народних депутатів України до підписання законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про ...
Опубліковано огляд судової практики КЦС ВС щодо про колективні договори і угоди
Верховний Суд опублікував огляд судової практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду щодо застосування законодавства України про колективні договори ...