...
Реєструйся

Уряд підготував законопроект про мобілізацію


Кабінет Міністрів України ухвалив законопроект, який визначає принципи, правові та організаційні засади мобілізаційної підготовки та мобілізації в Україні. Крім того, він окреслює повноваження органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, уповноваженого суб’єкта господарювання з управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі – Державного концерну «Укроборонпром». В ньому визначені основні функції Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України у сфері мобілізаційної підготовки та мобілізації, обов’язки підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, повноваження і відповідальність посадових осіб та обов’язки громадян щодо здійснення мобілізаційних заходів.

Згідно із Законом мобілізація може бути загальною та частковою. Рішення про проведення відкритої мобілізації негайно оголошується через засоби масової інформації, а про проведення прихованої мобілізації – доводиться до органів державної влади закритими каналами оповіщення. З моменту оголошення мобілізації або введення воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях дія будь-яких прийнятих нормативно-правових актів, що передбачають скорочення чисельності, обмеження комплектування або фінансування Збройних Сил України, інших військових формувань, Державної спеціальної служби транспорту, держспецзв’язку, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, призупиняється.

Також передбачено укладення мобілізаційних контрактів на особливий період, врегульований військово-транспортний обов’язок. Так, безкоштовне залучення, вилучення, примусове відчуження транспортних засобів і техніки при мобілізації здійснюється військовими комісаріатами на підставі рішень місцевих держадміністрацій, органів місцевого самоврядування, які оформляються відповідними розпорядженнями. Кабмін встановлюватиме обсяги лімітів вилучення транспорту та техніки.

Крім того, закон передбачає низку причин, які дозволять відтермінувати призов на військову службу під час мобілізації. Зокрема, таке право мають нардепи, священики, студенти, аспіранти, докторанти, батьки-одинаки, батьки, які доглядають трьох і більше дітей, віком до 18 років, громадяни, які утримують дитину-інваліда чи інваліда І або ІІ груп тощо. Також у законі прописані особливості бронювання військовозобов’язаних та фінансування заходів з мобілізаційної підготовки і мобілізації.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика»

Видання для кадровиків Журнали реєстрації Діловодство та документообіг