...
Реєструйся

Уряд скасовує коригування середнього заробітку для відпускних


На засідання Уряду 9 грудня 2020 року прийнятий проєкт постанови «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» від 8 лютого 1995 року № 100 (далі — Порядок № 100). Ініціатором змін до Порядку № 100 виступило Мінекономіки.

Почнемо з найцікавішого — вилучають пункт 10 Порядку № 100, який передбачає коригування середнього заробітку у разі підвищення посадових окладів.

Для роботодавця це звісно полегшення із зайвими обтяжливими обрахунками та штрафами, але натомість для працівників — зменшення суми відпускних та компенсацій за невикористану відпустку.

Йдемо далі по змінах до Порядку № 100, серед яких передбачено:

1. Врахувати всі види відпусток, які передбачені законодавством, при обчисленні середньої зарплати.

2. Спростити обчислення середньої заплати, шляхом зміни порядку врахування премій, які виплачуються за квартал і більш тривалий проміжок часу.

При обчисленні середньої зарплати в усіх випадках її збереження враховувати всі суми нарахованої зарплати згідно із законодавством та умовами трудового договору, окрім визначених у пункті 4 Порядку № 100.

Премії та інші виплати, які виплачують за два місяці або більш тривалий період, при обчисленні середньої зарплати включати шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості місяців того періоду, за який вона нарахована та пропорційно часу, відпрацьованому у розрахунковому періоді.

3. Доповнити перелік виплат, які не враховують при обчисленні середньої зарплати у всіх випадках її збереження.

4. Прибрати необхідність вилучати із розрахункового періоду час, коли змінилися структура зарплати з одночасним підвищенням посадових окладів (актуально для бюджетників).

5. Якщо працівника прийнято (оформлено) на роботу не з першого числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць враховують до розрахункового періоду.